Srbiji prija CEFTA: U trgovini s regionom u debelom plusu

07.02.2023

10:34

0

Autor: 24sedam

Od 7,3 milijardi dolara trgovine, izvoz vredan više od pet

Srbiji prija CEFTA: U trgovini s regionom u debelom plusu
Ilustracija - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Srbije u prošle godine sa regionom, u okviru sporazuma CEFTA, trgovala za 7,3 milijarde dolara, preliminarni su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Od te vrednosti trgovine, izvoz je bio 5,1 milijardu dolara a uvoz nešto manje od 2,2 milijarde dolara, pa je pokrivenost uvoza izvozom 233 odsto.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partner u CEFTA Srbije je BiH, koja čini polovinu razmene , u iznosu od 3,5 milijardi dolara, a sledi Crna Gora sa 3,1 milijardom. Na začelju je trgovina sa Moldavijom, svega 69 miliona dolara.

U Severnu Makedoniju Srbija je izvezla robe za milijardu dolara, a uvezla za 537 miliona. SA Albanijom vrednost izvoza je 216 a uvoza 86 miliona dolara.

U okviru CEFTA jed i trgovina Srbije sa Kosovom, koji je u Sporazumu predstavljen preko UNMIK-a. Vrednost trgovinske razmene između ova dva ekonomska entiteta tokom 2022. godine iznosila je blizu 545 miliona dolara. Iz centralne Srbije i Vojvodine na Kosovo je plasirano robe u vrednosti od 491 milion dolara, a u suprotnom smeru 55 miliona.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike