Subvencije za velike fabrike promašaj, kažu stručnjaci u Nemačkoj

23.02.2023

08:11

0

Nemačka planira da milijardama evra subvencioniše američki „Intel” i domaći „Infineon” za gradnju fabrika čipova na istoku zemlje, na šta ne gledaju svi blagonaklono

Subvencije za velike fabrike promašaj, kažu stručnjaci u Nemačkoj
Nove tehnologije - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Milijarde evra državnih subvencija za gradnju fabrika čipova američkog „Intela” i domaćeg „Infineona” u Nemačkoj su promašena investicija, kaže Rajnt Grop, predsednik Lajbnicovog instituta za privredna istraživanja.

- Bolje bi bilo da taj novac ode u nešto drugo. Za fabriku „Infineona“ u Drezdenu vlada izdvaja milion evra po radnom mestu. To je previše. Zašto već profitabilnim preduzećima poklanjati novac. Pre svega, još je nejasno hoće li ubuduće ponovo biti uskih grla u snabdevanju čipovima, pa je neprihvatljivo trošiti javne resurse za kapacitete koji će možda biti suvišni - rekao je Grop za „Zidojče cajtung“.

Nemački proizvođač čipova „Infineon“ ove jeseni namerava da počne izgradnju fabrike u Drezdenu sa 1.000 radnih mesta. Traže oko milijardu evra subvencija, a ulaganje je procenjeno na oko pet milijardi, prenosi „Politika“.

Grop ni dolazak američkog „Intela“ u Magdeburg ne ocenjuje kao prekretnicu za region.

- Intel gradi veliku fabriku, ali neće tamo donositi važne odluke, niti će tamo voditi značajno istraživanje i razvoj - rekao je on .

Umesto toga Nemačka bi trebalo da ulaže u nove tehnologije, istraživanje i razvoj na univerzitetima, u visokim školama i institutima, pa i preduzećima.

Na svetsku krizu čipova u SAD su odgovorili donošenjem posebnog zakona za proširenje proizvodnje poluprovodnika kako bi se smanjila zavisnost od stranih dobavljača. Planirano je 280 milijardi dolara za ulaganje u nove razvojne projekte, kao i za subvencije kompanijama koje odluče da otvore proizvodne pogone u zemlji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike