Nikad više vozila: Srpskim koridorima prošlo 68,5 miliona vozača, a evo gde je bilo najprometnije

20.02.2023

18:45

0

Tako veliki broj vozila doneo je "Putevima Srbije" prihod od oko 306 miliona evra

Nikad više vozila: Srpskim koridorima prošlo 68,5 miliona vozača, a evo gde je bilo najprometnije
Naplatna rampa na auto-putu - Copyright Tanjug/Jovan Nikolić

Zvanični podaci JP "Putevi Srbije“ pokazuju ne samo da se broj vozila na domaćim saobraćajnicama vratio na period pre pandemije korone, već nikad nije bio veći. Tako je, prema podacima iz Godišnjeg izveštaja "Puteva Srbije", putarinu prošle godine platilo ukupno 68,5 miliona vozača. To je oko šest miliona vozila više nego 2021. godine.

Zahvaljujući tome, ovo javno preduzeće imalo je prihod od oko 306 miliona evra, što je za oko 10 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Dvostruko više za 10 godina

Najveće učešće saobraćaja u 2022. bilo je na Koridoru 10, kojim je prošlo svako drugo vozilo koje je prošle godine platilo putarinu. Najmanje prometna bila je deonica od Beograda do Čačka, sa 8,2 miliona vozila, ali i sa najvećim rastom broja prolazaka od 21 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Kako se navodi u izveštaju JP "Putevi Srbije“, obim saobraćaja na auto-putevima u Srbiji se u proteklih deset godina gotovo udvostručio. Prošle godine bilo je čak 89,9 odsto ili 34 miliona vozila više nego 2013. godine.

Povećanje broja vozila koja su prošla putevima nije veliko iznenađenje, ako se ima u vidu da se, prema zvaničnim podacima "Puteva Srbije", broj kilometara na kojima se naplaćuje putarina u proteklih pet godina povećao za oko 250. Naplata putarine se sada obavlja na auto-putevima ukupne dužine 830 kilometara.

Podsetimo, u 2016. godini naknada za korišćenje auto-puta se plaćala na 570,9 kilometara, u 2017. godini bilo ih je 610,2 kilometra, a 2018. se njihov broj uvećao na 645,7 kilometara.

Najveći broj deonica auto-puteva završen je tokom 2019. godine, kada je putarina počela da se naplaćuje na ukupno 777,56 kilometara, a godinu dana kasnije broj kilometara se povećao na ukupno 819,68. 

Ima i onih koji "zaobilaze" rampu

Inače, zanimljivo je da i dalje ima vozača koji pokušavaju besplatno da se voze, odnosno izbegavaju plaćanje putarine. Prema izveštaju "Puteva Srbije", u 2022. godini bilo je čak 4.546 prolazaka bez plaćanja naknade. U "Putevima Srbije" su izračunali da je u proseku 13 vozila svakog dana izbeglo da plati putarinu.

Ipak, kako navode, broj vozila koja na srpskim auto-putevima nisu platila putarinu u proteklih pet godina se gotovo prepolovio, jer ih je 2015. godine bilo čak 7.899.

Foto:Pixabay
 

Učesnici u saobraćaju na različite načine pokušavaju da izbegnu plaćanje putarine. Tako je jedan od načina nepropisna vožnja iza vozila koje je uredno platilo putarinu, kao i prolazak vozila kroz "divlje izlaze" razgrađivanjem zaštitne elastične ograde, kako bi se vozila isključila sa auto-puta bez plaćanja putarine.

Dešava se i da izbegavaju naplatne stanice vožnjom u suprotnom smeru ili polukružnim okretanjem na auto-putu, a ima i zloupotreba dozvola za besplatan prolazak, kao i uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Sektor za naplatu putarine za svaki registrovani slučaj neplaćanja putarine pokreće postupak za nadoknadu pričinjene štete, a Služba za naknadnu naplatu putarine korisnicima auto-puta koji je nisu platili ispostavlja račune, odnosno opomene koje, pored osnovnog duga za neplaćenu putarinu, sadrže i troškove vanrednog postupka, kao i kamatu.

Ove godine još veća naplata

U "Putevima Srbije" naglašavaju da se ove godine mogu očekivati još bolji rezultati naplate, s obzirom na to da su iz Ministarstva građevinarstva najavili puštanje u saobraćaj šest deonica na koridorima i još dve brze saobraćajnice.

Foto:Pixabay
 

Završava se izgradnja na beogradskoj obilaznici do Bubanj Potoka, kao i deonica "Miloša Velikog" do Požege.

Pri kraju su radovi na gradskom auto-putu od Novog Beograda do Surčina, kao i na brzoj saobraćajnici koja će povezivati Valjevo sa auto-putem "Miloš Veliki".

U toku su i Moravski koridor do Kruševca, auto-put od Rume do Šapca, zatim deonica budućeg auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina i prva deonica auto-puta od Niša ka Prištini, kod Merošine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike