Slovenci zovu radnike: Trebaju im svi - inženjeri, majstori i šljakeri

02.02.2023

08:08

0

Autor: 24sedam

U pojedinim granama industrije u Sloveniji vlada hronični nedostatak radne snage, broj prijava za strance je višestruko povećan, ali problem se ne rešava

Slovenci zovu radnike: Trebaju im svi - inženjeri, majstori i šljakeri
Ljubljana, Slovenija - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Broj prijava za zapošljavanje stranaca u Sloveniji povećan je za tri puta od 2016. godine, ali gastarbajtera i dalje nedostaje, s obzirom na to kolike potrebe ima privreda „dežele“.

Problem je, između ostalog, i duga procedure za dobijanje potrebnih dokumenata, prenosi RTV Slovenija.

Sa 12 odsto udela strane radne snage u ukupnoj, Slovenija je iznad evropskog proseka. Privredna komora Slovenije ističe da su potrebni radnici iz inostranstva, i to i nisko i visoko kvalifikovani.
Problem je, međutim, to što dobijanje potrebnih dozvola traje dugo, a na radnu dozvolu stranci mogu da čekaju do šest meseci, pa i više.

- Nažalost, Slovenija je u izuzetno nekonkurentnoj poziciji kada je reč o zapošljavanju stranaca. Kompanije kojima su potrebni radnici sa specifičnim znanjima ili iz profesija koje su izuzetno deficitarne zabrinute su da, zbog procedura, neki od potencijalnih kandidata mogu izabrati tržišta na kojima su ti postupci manje zahtevni i brži - ističu iz Privredne komore Slovenije.

U Ministarstvu državne uprave tvrde da se problem rešava na više nivoa i navode da je Ministarstvo formiralo i Međuresornu radnu grupu za otklanjanje administrativnih prepreka u oblasti zapošljavanja stranaca, pošto su migracioni postupci u nadležnosti MUP-a, dok je politika zapošljavanja u nadležnosti Ministarstva rada.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike