Hrvati nude 2.000 evra: Plate odlične ali vozača nema pa nema

28.08.2021

09:25 >> 09:37

0

Iako plate idu i do 2.000 evra u Hrvatskoj i dalje nedostaje profesionalnih vozača komercijalnih vozila, što je problem koji ima i Srbija ali i Nemačka

Hrvati nude 2.000 evra: Plate odlične ali vozača nema pa nema
Copyright Pixabay

Da su profesionalni vozači veoma deficitaran kadar svuda po Evropi, dobro je poznata stvar čak i u Srbiji, gde prevoznici muku muče da očuvaj svoj kadar.

Koliko je situaucija „goreća“ pokazuje slučaj jedne firme iz Hrvatske u kojoj kažu da bi mogli da uposle sve koji im dođu.

– Imamo 265 registrovanih vozila a da nam ovog trenutka dođe i 100 vozača, za sve njih bilo bi posla. Samo to vam je dovoljan pokazatelj kakav problem imamo – kazao je Milan Vrdoljak, vlasnik i predsednik Uprave firme „Rikardo“ (Ricardo) iz Darde u Baranji.

Pritom, kaže ovaj biznismen, ne radi se o poslu vozača kojih „nema kod kuće po mesec dana“, jer njima nedostaju i vozači koji obavljaju lokalnu dostavu, s radnim vremenom „od sedam do tri“.

– Nedostatak vozača nije problem koji je nastao preko noći, niti se preko noći može rešiti. A u ovoj grani su korektne plate, u našoj firmi su u rasponu od 7.000 kuna pa i više od 15.000 (935 do 2.000 evra) – kazao je Vrdoljak, piše „Glas Slavonije“.

Problem je panevropski, pokazuje i nedavni hitan apel predsednika nemačke Agencije za zapošljavanje, Detlefa Šelea, vladi u Berlinu u kojem je upozorio da je toj zemji zbog nedostatka radne snage potrebno 400.000 imigranata godišnje, što je mnogo više nego proteklih godina.

Problema ima i Srbija, gde se na specijalizovanim portalima za zapošljavanje u svakom trenutku potražuje više do 150 vozača kamiona, što je postalo zanimanje jednako traženo kao čuveni zavarivači.

Pročitajte još:

Jedna od poznatih firmi koja kuburi sa nedostatkom kadra, pogotovo mladog, je i javni prevoznik u prestonici, GSP “Beograd”. Iako su plate tamo znatno više od republičkog proseka, tih 600 ili 700 evra ne može se meriti sa onime što se nudi “napolju”, od Hrvatske pa do Nemačke i Holandije.

Plate kamiondžija su u poslednje vreme nešto veće, prelaze 1.000 evra, ali ni to nije dovoljno da se zadrži kadar, pogotovo mladi koji porodicama nisu “vezani” za Srbiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike