Lakše do građevinske dozvole, obavezni punjači za e-automobile

06.01.2023

09:12

0

Izmene Zakon o planiranju i izgradnji ubrzaće procedure u izgradnji zgrada, najavilo resorno ministarstvo

Lakše do građevinske dozvole, obavezni punjači za e-automobile
Građevinska dozvola - Copyright 24sedam/Lj. S.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je da će se izmenama Zakon o planiranju i izgradnji ubrzati procedure. Ubuduće će informacije o lokaciji i upotrebnoj dozvoli izdavati i oni koji će dobiti javna ovlašćenja, poput projektnih biroa, notara i advokata.

Izmene zakona će predvideti da investitori mogu sami da prikupljaju saglasnost za lokacijsku dozvolu, koja će biti elektronska.

Takođe, sve državne zgrade kao i objekti veći od 10.000 kvadrata će se graditi sa sertifikatom zelene gradnje, kažu u Ministarstvu građevinarstva.

Za one koji grade sa sertifikatom zelene gradnje biće smanjeni i doprinosi, a postojaće obaveza da svaka zgrada ima određen broj parking mesta sa električnim punjenjem za automobile.

Lokalne samouprave dobiće zadatak koju površinu teritorije moraju da pokriju planovima, a ako to ne učine, država će to da uradi za njih.

U izmene Zakona o planiranju i izgradnji biće uneto da u granicama zaštićenog prirodnog dobra mogu da se rade samo prostorni planovi područja posebne namene, koje donosi Vlada Srbija, a predlaže Ministarstvo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike