Sve manje neobičan zahtev kupca stana: A gde je punjač?

20.11.2022

06:18

0

Električni i hibridni automobili u garažama i po parkinzima u Srbiji postaju svakodnevica, tako da na to ne mogu da ostanu „gluvi“ ni oni koji grade nove stanove

Sve manje neobičan zahtev kupca stana: A gde je punjač?
Ilustracija - Copyright Foto:Pixabay/ Stan Petersen

Pametne zgrade, kvalitetni materijali, dobra izolacija, manja potrošnja struje, više funkcionalnosti, „zelena gradnja“… duga je lista zahteva u stanogradnji  koje danas moraju da zadovolje investitori kako bi lakše, ili skuplje, prodali stanove.

Toj listi odskora je i u Srbiji dodat još jedan – mesto za punjenje električnog ili i hibridnog automobila, kaže za 24sedam Dušan Mirković iz „Čardž end go“ (Charge & Go), kompanije koja se i u Srbiji bavi razvijanjem mreže stanica za punjenje električnih automobila.

- E-mobilnost se razvija i u Srbiji, sve je više vlasnika električnih automobila ali i onih koji razmišljaju da će to postati pa sada kada kupuju stan u novogradnji traže da im investitor pre završetka zgrade na definisano parking mesto ugradi i punjač, kao deo ponude uz sam stan, Više nije dovoljno ponuditi samo garažu – objašnjava Mirković.

To je i logično, jer naknadna ugradnja punjačkog mesta bi bila veoma skupa ako ne i tehnički nemoguća. Jeste da postoje mali sistemi za punjenje „na šteker“, odnosno običnu kućnu instalaciju, ali oni se koriste po kućama i tada punjenje automobila traje nekoliko sati. Obično vlasnik ostavi automobil na punjenju preko noći.

Kada se radi o ozbiljnim brzim punjačima, gde se automobili pune do sat vremena, za njih je potrebna i posebna strujna instalacija i trafo stanica, jer povlače mnogo više struje.
U agenciji za posredovanje u prometu „Lider nekretnine“ iz Beograda, nisu još imali klijenta koji je tražio da kupi stan koji obavezno ima u garaži punjač za električne automobile, ali očekuju da bi to moglo da se desi.

- To će brzo postati nova funkcionalnost i usluga koja se nudi u ponudi stana, bilo za kupovinu, bilo za rentiranje. Baš sam skoro razgovarao sa jednim domaćim građevinskim investitorom koji sprema sledeći projekat u Beogradu, već je dobio građevinsku dozvolu, koji je predvideo punjačku stanicu u okviru zgrade. Kaže, moraju se pratiti svetski trendovi i želje i potrebe kupaca, ako želi da stan proda brzo i po višoj ceni – napominje za 24sedam Đorđe Milinkov, pravni zastupnik „Lider nekretnina“.

Novogradnja usporava, konkurencija ubrzava

Novogradnja će tako, po svemu sudeći, morati da blisko prati razvoj e-mobilnosti u Srbiji, koja se trenutno jasno vidi u širenju mreža javnih punjačkih stanica, od autoputeva, benzinskih stanica i šoping molova, do punjača koji postavljaju hoteli i restorani za svoje goste ili ozbiljne kompanije za potrebe svojih automobilskih flota ili vozila zaposlenih.

24sedam/Nenad Vujanović
Punjačko mesto  i kabl: Sve što treba savremenom vozaču

Ovakva dopuna ponude, za jedan stambeni objekat nije veliki dodatni izdatak u gradnji, gledajući na ukupan trošak, a mogla bi da donese prevagu u odluci.

- Kupac će svakako gledati lokaciju zgrade, kako izgleda sam stan i kakav je kvalitet izgradnje, i to je već uobičajeni standard. Ali ako se uz to ponudi i nešto više, kao što je punjenje e-automobila, to bi moglo da „presudi“ – dodaje Milinkov.

A može da se desi da u borbi za kupca ubuduće sve više presuđuju „sitnice“, pogotovo u situaciji kada će zbog pojačane konkurencije biti teže prodati stan. Jer ekonomska kriza je stigla i do građevinarstva, pokazuju podaci zvanične statistike.

Jedna od vodećih srpskih grana privreda po uticaju na rast BDP-a, popušta pod pritiskom cena i krize, i to bi moglo da, ako već ne da spusti cene, ono pojača konkurenciju u prodaji.

Građevinsko tržište u Srbiji, mereći izvedenim radovima u danas važećim cenama, poraslo je 2,7 odsto trećem kvartalu ovde godine, kaže Republički zavod za statistiku ali je po obimu radova manje za 13,5 odsto, objašnjavaju podaci za treći kvartal Republičkog geodetskog zavoda.

Kada se izdvoje podaci za kuće i stanove, pad je čak 17,7 odsto. Pad u obimu u ukupnoj vrednosti radova zasad kompenzuje visok rast cene stanova (13 odsto godišnje), ali kako pada broj stambenih kredita zbog skoka kamatnih stopa, kupaca će biti manje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike