Vladimir Lučić otkriva tajnu uspeha Telekomovih serija i filmova: Kako je Superstar postao srpski HBO i šta najradije gleda sa porodicom

01.01.2023

11:01

0

Prvi čovek Telekoma Srbije Vladimir Lučić, u ekskluzivnom novogodišnjem inetrvjuu za 24sedam, otkriva šta možemo da očekujemo od serija i filmova u 2023. godini i kako Telekom planira da postane lider na polju produkcije u Evropi

Vladimir Lučić otkriva tajnu uspeha Telekomovih serija i filmova: Kako je Superstar postao srpski HBO i šta najradije gleda sa porodicom
Copyright Telekom Srbija

Ono što je pre četiri godine bio samo san, danas je realnost. Srpske serije zahvaljujući Telekomu Srbija ravnopravno učestvuju u velikoj svetskoj trci i trenutnom "ratu" najvećih striming servisa. U takvoj atmosferi zahtevi za produkcijom su sve veći, a Telekom je uspeo da u pravom trenutku postane učesnik trenutno najveće planetarne utakmice i isprati ceo trend kada je reč o prikazivanju najboljih serija.

"Zlatni dečko", "Krvava svadba", "Državni službenik" samo su neke od serija koje su nastale uz pomoć Telekoma, a koje su našle put do srca domaće, ali i strane publike.

Prvi čovek Telekoma Srbije Vladimir Lučić, u ekskluzivnom novogodišnjem inetrvjuu za 24sedam, otkrio je tajnu uspeha srpskih serija, kako je Superstar postao srpski HBO, šta možemo da očekujemo od serija i filmova u 2023. godini i kako Telekom planira da postane lider na polju produkcije u Evropi, ali i kojim serijama i filmovima se on sam često vraća, kao i ko mu je omiljeni glumac.

Srpske serije na pet kontinenata

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Telekom je uspeo da internacionalizuje srpske serije i ravnopravno se uključi u svetsku trku. Kakvo je "stanje na terenu", kolika je zainteresovanost stranih gledalaca za našim pričama i našim junacima, i dokle su sve uspele da dopru srpske serije u 2022. godini?

Kompanija Telekom Srbija je na vreme prepoznala prednosti koje pružaju striming platforme za gledanje igranih serija, pa smo sve naše produkcione kapacitete uložili u tom pravcu.

Prednost naše ponude, kao operatora, jeste takozvani paket usluga, odnosno mogućnost da korisnik na jednom mestu zadovolji sve svoje potrebe iz domena telefonije, multimedije i interneta. Period pandemije zapravo je samo jasnije iskristalisao potražnju gledalaca za kvalitetnim sadržajem koja je već postojala, kako kod nas, tako u celom svetu.

Ulaganjem u produkciju igranog programa jasno smo definisali našu strategiju, da našim korisnicima pružimo kvalitetan i relevantan sadržaj koji se po svojim produkcionim dometima može meriti sa vodećim stranim kompanijama. Tako se naše serije, u produkciji Telekoma Srbija, ovog trenutka gledaju na teritorijama pet kontinenata.

Konkretno, „Državnog službenika“, kao našu najprodavaniju seriju, otkupile su platforme Disney + iz Indije, GloboPlay iz Brazila, Somos Next i Flix latino za područje SAD i Portorika, Pop TV, Brio kanal i Voyo iz Slovenije, kao i RTL i Play Premium platforme iz Hrvatske.

Kuhinja za dobre priče i filmove

24sedam/Goran Sivački
 

Koji su naši glavni aduti, šta je to što domaće serije može izdvojiti od drugih na stranom tržištu?

Srpska produkcija je uvek bila "kuhinja" za pravljenje kvalitetnog serijskog i filmskog sadržaja. Prisetimo se samo uspeha koji su naši filmovi nekada postizali širom sveta.

Ulaganjem u visoku produkciju, vratili smo domaću kinematografiju na mesto koje joj pripada. Za to je pre svega zaslužan kvalitet našeg sadržaja, kao i zanimljive i aktuelne priče koje su prijemčive publici na različitim tržištima.

Što se prodaje tiče, mi ćemo nastaviti istim tempom i širiti naše priče svuda po svetu. Postignutim rezultatima već nadrastamo ovaj region, tako da možemo da pogled bacimo još dalje. Želimo da postanemo lideri na polju produkcije u Evropi, i mislim da smo na dobrom putu.

Prva naša serija na Amazonu

Promo/Fantastika Film Studio
 

Kada je reč o produkciji filmova i serija, koje biste izdvojili kao najuspešnije u 2022. godini i za koje biste mogli reći da su na neki način pomerile naše standarde?

Nezahvalno je izdvajati jedan ili dva naslova, u vreme kada se na godišnjem nivou proizvedu sati i sati kvalitetnog igranog programa. Mogu vam samo reći koji su to naslovi koji su za sada napravili najveće uspehe kod inostrane publike.

Pored već pomenutog „Državnog službenika“, platforma Disney+ je otkupila i seriju „Dug moru“, tu je i „Zlatni dečko“ - prva naša serija koja se prikazuje na Amazon Prime platformi, a treba pomenuti i seriju „Crna svadba“ koja je dostupna gledaocima u dalekoj Australiji.

Čemu možemo da se nadamo kada je reč o Telekomu i produkciji serija i filmova u 2023. godini?

Ono što vam sigurno možemo obećati jesu kvalitetni naslovi, koji će zadovoljiti svačiji ukus, kao i nastavci dobro poznatih serija. U proteklom periodu stekli smo veliko iskustvo u saradnji sa različitim partnerima, kao i poznavanje ukusa publike, koje teme su im najzanimljivije, na koji način da one budu obrađene. Ta dva elementa, dobra saradnja sa partnerima i poznavanje ukusa publike, biće odlučujući faktori za uspeh budućih naslova koje će potpisati produkcija Telekom Srbija.

Superstar srpski HBO

Serija "Složna Braća - The next Đeneration" Promo/ETM Produkcija
 

Na osnovu kojih kriterijuma Telekom bira priče koje će da ekranizuje? Koje biste po značaju izdvojili u 2022, a koje možemo da očekujemo u 2023. godini?

U izboru serija i igranog sadržaja koji dolazi iz produkcije Telekoma Srbija, mi osluškujemo ukus naše publike, ali se i vodimo svetskim trendovima u žanrovskom smislu.

Biramo priče koje su lokalnog karaktera, ali koje imaju i univerzalne motive i teme, kako bi bile dovoljno atraktivne i domaćoj i stranoj publici. Od serija koje bih izdvojio u 2022. godini je svakako dugo očekivani nastavak serije "Složna braća", koji nam je na velika vrata vratio komediju kao žanr, zatim "Blok 27" i "Bunar".

U 2023. nas očekuju sjajni naslovi, kao što su serija "Pad", po motivima knjige Žarka Lauševića „Godina prođe, dan nikad“, "Ubice mog oca 6", serija "Toma", "Nemirni" i "Apsolutnih 100".

Serija "Nemirni" Promo/Telekom Srbija
 

Kraj jedne i početak druge godine je vreme kad se svode računi i počinje sa ostvarivanjem planova za naredni period. Da li možete da kažete da je kanal Superstar postao srpski HBO, baš kako ste zacrtali pre nekoliko godina? Šta gledaoci mogu da očekuju od Superstar kanala u 2023?

Superstar se veoma brzo nakon pokretanja, 2018. godine, za svega nekoliko meseci postojanja, etablirao kao jedan od prvih izbora televizijske publike, da bi zatim i ostao u deset najgledanijih kanala u Srbiji.

Još na samom početku sam govorio kako nam je cilj da od Superstara napravimo srpski HBO. Prema našem sudu, a čini mi se da se to poklapa i sa sudom gledalaca, mislim da smo to uspeli. Na ovom kanalu se svakog meseca premijerno puštaju novi naslovi najboljih domaćih serija, a svakog dana se premijerno emituje nova epizoda. Osim u Srbiji, među najgledanijima je kod naših korisnika u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i BiH.

Glumac čije vreme tek dolazi

Serija "Pad" Promo/Firefly Productions
 

Nikada nismo oskudevali u talentima, za koje domaće glumce smatrate da pripadaju samom vrhu i svojim talentom, prema vašem mišljenju, mogu da pariraju kolegama u svetu?

Srbija je zemlja poznata po vrhunskim talentima na polju glume. Tako je bilo oduvek. Veći broj naših glumaca je napravio ili upravo pravi karijere u svetu, u konkurenciji ozbiljnih produkcija, kakvi su Holivud ili Rusija. 

Kada bih morao da izdvojim jedno ime, među svim tim izuzetno nadarenim mladim glumcima i glumicama, to bi bio Milan Marić. Radi se o zaista talentovanom mladom čoveku, koji nam je već mnogo toga pokazao u svojim dosadašnjim ulogama. Ne sumnjam, međutim, da njegovo vreme tek dolazi i da su sjajne uloge tek pred njim.

Koje serije, filmove i žanrove privatno najviše volite da gledate kada se sklonite od svih poslovnih obaveza?

Jako je teško naći slobodnog vremena, kada vam je radno vreme praktično ceo dan. Svakako da u tim retkim pauzama od posla, kada ulovim vreme koje mogu da provedem sa porodicom, volim da odgledam neku dobru seriju ili film krimi žanra. Nekako volim tu tematiku koja drži pažnju i ne da nam da se opustimo sve vreme gledanja.

Prvo produkciono čedo Telekoma

Serija “Državni službenik” / Promo / Vladimir Avramović i Irena Canić
 

Kojoj seriji i filmu se uvek vraćate?

Uvek volim da pogledam seriju „Državni službenik“, jer sam oduševljen tim obrtima u priči, načinom na koji je ona snimljena i producirana. Ova serija je prvo produkciono čedo Telekoma Srbija, pa ne treba da čudi što smo možda svi posebno vezani za nju.

Pored nje, tu je, naravno, i veliki broj serija koje uvek iznova gledam, kao što su „Jedini izlaz“, „Besa“, „Tajkun“. Kada bih da se nasmejem, uvek u tome uspem uz maestralne glumce iz „Složne braće“.

Mnogo je kvalitetnih naslova da ih je teško sve nabrojati, i zato ne bih da nekoga izostavim i uvredim. Predlažem vam da posetite Video klub kanala Superstar i izaberite neku od serija za koju vam se učini da je po vašem ukusu. Mislim da koju god da izaberete, nećete pogrešiti.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

I za kraj, šta biste poželeli našim čitaocima za novu 2023. godinu?

Prethodne godine su nas na surov način naučile koliko nam je svima zdravlje najvažnije. Tako bih ja svim vašim čitaocima poželeo pre svega dobrog zdravlja i mnogo više radosti u sledećoj godini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike