Proverite „berzanski“ račun: Stigla dividenda Telekoma

24.12.2022

12:58

0

Autor: 24sedam

Ovoga vikenda na račune svih građana koji su dobili besplatne akcije, trebalo bi da stigne dividenda „Telekoma Srbije“. Ko nije ništa prodavao na „akcijskom“ računu ima...

Proverite „berzanski“ račun: Stigla dividenda Telekoma
Ilustracija - Copyright 24sedam/M. Sh.

Kompanija "Telekom Srbija“ isplatio je akcionarima, među kojima je i 4,8 miliona građana koji su dobili besplatne akcije, dividendu od 8,4 dinara po akciji 22. decembra. Taj novac bi ovih dana trebalo da bude na računima.

Građani koji su 2012. godine, kao punoletni, dobili po 31 akciju sada će dobiti 260,4 dinara (220 neto) na ime dividende za ovu godinu.

Do sada na račun stiglo...

Pre deceniju, pored akcija "Telekom Srbija", građani su dobili i akcije NIS-a i Aerodroma "Nikola Tesla“.

Isplata dividendi od javnih preduzeća „Naftna industrija Srbije“, Aerodrom „Beograd“ (Nikola Tesla) i "Telekom Srbija" počela je u julu 2012. godine, a do danas je svim građanima koji su imali akcije sve tri kompanije na račune uplaćeno nešto više od 5.000 dinara, i to samo na ime dividende.

Kada se tome doda vrednost akcija, dolazi se do još veće cifre. Jedna akcija Naftne industrije (NIS) na Beogradskoj berzi danas vredi 674 dinara, pa je tako pet akcija (koje su dobili građani) ove kompanije vredno 3.370 dinara. Akcija Aerodroma danas vredi 1.500 dinara, a svako od nas je 2010. godine dobio po jednu ovu deonicu. Građanima je na račun tada uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Kada se sve sabere, građanima koji su zadržali akcije u vlasništvu, na ime dividende uplaćeno je oko 5.000 dinara. Kada se tome doda novac od dividende "Telekoma" koji sleduje 22. decembra, to će biti ukupno oko 5.220 dinara, i to samo na ime dividende.

Najviše su do sada prihodovali oni koji su imali akcije Aerodroma, jer je njima u aprilu 2019. godine isplaćena dividenda u iznosu od čak 1.300,87 dinara za jednu akciju.

Ko nije podizao novac od akcija, odnosno dividende, i nije prodao nijednu akciju („Telekomove“ akcije nisu na berzi pa se nisu ni mogle prodati), sada u akcijama i dividendama poseduje oko 11.800 dinara.

Kako prodati akcije?

Inače, novac od dividendi građani mogu da podignu na šalterima preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Potrebno je lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende.

U slučaju da želite da prodate sve svoje akcije, i tako zaradite još oko 6.600 dinara, potrebno je da izdate nalog za prodaju u Pošti Srbije. Za razliku od podizanja novca po osnovu dividende, koji se odmah dobija, novcem od prodaje akcija moguće je raspolagati tek nakon prodaje akcija.
Inače, građani koji ostanu vlasnici akcija i dalje mogu računati na dodatni prihod od dividende. U slučaju da ih prodaju, nemaju više pravo na dividende.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike