Nikad iskrenija i srdačnija poruka predsedniku Vučiću: Emanuel Makron čestitao Dan državnosti

08.02.2023

17:25

0

Autor: 24sedam

Nameravamo da u budućnosti podržavamo Srbiju u njenoj zelenoj i digitalnoj tranziciji, uz finansijsku podršku Francuske agencije za razvoj i dodatno produbimo veze između naših društava, poručio je prvi čovek Francuske

Nikad iskrenija i srdačnija poruka predsedniku Vučiću: Emanuel Makron čestitao Dan državnosti
Vučić Makron Instagram buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas prvu čestitku povodom Dana državnosti Srbije, od predsednika Francuske Emanuela Makrona.

- Povodom Dana državnosti Republike Srbije, želim da Vam uputim, u ime Francuske i u svoje lično ime, najsrdačnije čestitke. 

Želja mi je da se nastavi razvoj odnosa između naših dveju zemalja, koji se napajaju iz bogate istorije ispunjene zajedničkim sećanjima, ali i koji su odlučno okrenuti ka budućnosti.

Za Vašu zemlju, ta budućnost je u perspektivi pridruživanja Evropskoj uniji, priznatoj Srbiji i drugim zemljama regiona. Znam koliko je evropski cilj, koga je Vaša zemlja učinila strateškim prioritetom, zahtevan. 

Taj istorijski izbor iziskuje sa Vaše strane značajne napore kako bi se nastavile i dovršile već preduzete strukturalne reforme, među kojima je reforma pravosuđa jedan od najboljih primera. 

Instagram/buducnostrbijeav
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Iziskuje, takođe, i usaglašavanja sa stavovima koje brani Evropska unija, vezano za glavna pitanja spoljne politike, ali i nedvosmislenu podršku vrednostima koje su osnova tih stavova. 

I konačno, obuhvata dijalog sa Prištinom u cilju normalizacije, koja znači snažno političko angažovanje dve strane kako bi se učinili neophodni kompromisi - naveo je predsednik Makron. 

- Napori koje ste uložili su ulog za modernizaciju Srbije i za njeno priključenje prostoru prosperiteta i bezbednosti koji predstavlja Evropska unija, koja je sposobna da odgovori na težnje Vaših sugrađana. 

Možete da računate na moje lično angažovanje da Francuska nastavi sa podrškom u tom cilju. Nastavićemo da radimo kako bismo proširili naše bilateralne odnose. 

Oni su već obeleženi visokim nivoom uzajamnog poverenja i nespornom ekonomskom dinamikom vođenom zajedničkim projektima, kao što je beogradski metro.

Nameravamo da u budućnosti podržavamo Srbiju u njenoj zelenoj i digitalnoj tranziciji, uz finansijsku podršku Francuske agencije za razvoj i dodatno produbimo veze između naših društava. 

Tim povodom, radujem se što je Francuska izabrana za počasnog gosta Sajma knjiga u Beogradu, 2023. godine. 

Upućujući Vam iznova svoje srdačne čestitke, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja - navodi se u čestitki predsednika Makrona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike