Ovolika je, stvarno, inflacija u EU

08.02.2023

15:37

0

Cena pice i francuske pite kiš, kao reperne „ulične hrane“, mnogo je veća nego što je zvanična inflacija, objavio Evrostat

Ovolika je, stvarno, inflacija u EU
Copyright Profimedia

Zvanična inflacija, statistički merena rastom cena na malo, nije samo „sumnjiva“ građanima u Srbiji već i i onima u Evropi, jer cene hrane uveliko nadmašuju date brojke. Zbog toga je Evrostat izbacio i poređenje cena dva prehrambena proizvoda koji su dovoljno rasprostranjeni po Evropi da bi bili reprezentativni.

A rezultat se nikako ne uklapa u 10,4 odsto, koliko je bila zvanična inflacija u Evropi u decembru 2022. u odnosu na isti mesec prethodne godine, ili 9,2 odsto kolika je bila u evrozoni.

Cena „italijanske“ pice i francuske pite kiš loren u EU porasla je u decembru za 16 odsto u odnosu na godinu dana ranije, saopštila je danas statistička agencija evropskog bloka Evrostat.

Dok se ljubitelji hrane u SAD pripremaju za proslavu nacionalnog Dana pice 9. februara, potrošači u EU će morati da izvade iz svojih džepova više novca da bi uživali u parčetu najpoznatije italijanske brze hrane, preneo je Rojters.

Poskupljenje pice je variralo širom zemalja EU, pri čemu je Mađarska na vrhu liste Evrostata sa 46 odsto godišnjeg rasta cena, a slede Litvanija i Bugarska sa 39 procenata.

Najmanja poskupljenja pice i kiša, prema Evrostatovom novom indikatoru, zabeležena su u Luksemburgu sedam odsto, Italiji 10 procenata i Francuskoj 13 odsto.    

Ukupna inflacija u zoni evra porasla je u decembru za 9,2 odsto na godišnjem nivou, uz povećanje cene hrane, alkohola i duvana za 13,8 procenata, izvestila je Agencija prošlog meseca.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike