Oboren još jedan rekord: Vrtoglava cena za garažno mesto!

28.12.2022

06:35

0

Autor: 24sedam

U prvoj polovini 2022. prometovano je gotovo 8.500 garaža ili garažnih mesta, što je 22 odsto više nego 2021. godine

Oboren još jedan rekord: Vrtoglava cena za garažno mesto!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Cene garaža u Srbiji, posebno u Beogradu, ove godine dostigle su vrtoglavi rast! Kako je sve više građana koji imaju i po dva ili više automobila, ali i zbog intenzivne izgradnje stambenih i poslovnih objekata poslednjih godina, došlo je do velike potražnje za parking mestima i garažama. Usled toga došlo je i do procvata prodaje i iznajmljivanja garaža.

U prvoj polovini 2022. godine prometovano je gotovo 8.500 garaža ili garažnih mesta, što je 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Do skoro je najskuplje garažno mesto prodato na Kopaoniku i u "Beogradu na vodi", po ceni od 48.000 evra. Međutim, pre nekoliko dana oboren je i taj rekord!

Garaža bila obavezna, više ne

U glavnom gradu Srbije garažno mesto prodato je nedavno za čak 55.500 evra! To je za Euronews Srbija izjavio procenitelj Milić Đoković.

- Prodato je garažno mesto površine 14 kvadrata, na Novom Beogradu, u Ulici Milentija Popovića, a postignuta je cena od oko 3.965 evra po kvadratu - naveo je Đoković za Euronews Srbija.

Nekada su prilikom kupovine stana, sastavni deo bili podrum i garaža ili parking mesto. Danas je sve predmet trgovine. Prema statistici Republičkog geodetskog zavoda, pre tri godine na svakih pet stanova u Srbiji prodata je po jedna garaža, dok je na osnovu podataka za prvih šest meseci ove godine svaki treći stan kupljen sa garažom.

- Mi se kao zemlja i kao gradovi odlučujemo za to da imamo minimalan broj parking mesta koji je propisan za određene sadržaje. U svetu i Evropi se prelazi uglavnom na određivanje maksimalnog broja parking mesta, ali je to ponekad neizvodljiva misija u smislu broja vozila koja određena porodica, čak i prosečna porodica, ne samo socijalno bogatije porodice, imaju dva, pa nekad čak i tri automobila - naveo je dr Uroš Radosavljević, rukovodilac master studija Integralni urbanizam na Arhitektonskom fakultetu.

I na Zlatiboru papreno

U glavnom gradu garažno mesto se može kupiti za 10.000 evra, ali u zavisnosti od lokacije cene se menjaju. Prema podacima RGZ, 90 odsto garažnih mesta na opštini Savski venac prodato je po cenama od 20.000 do 26.000 evra, dok je na opštini Stari grad prodata garaža za 37.000 evra.

Kada su u pitanju ostali gradovi, najviše cene posle Beograda su u Čajetini, odnosno na Zlatiboru, gde je najskuplji garažni prostor prodat za 21.500 evra. U Nišu su se garažna mesta prodavala u rasponu od 500 do 15.000 evra, u Kragujevcu 1.200 do 12.000 evra, dok je najviše prodatih garažnih prostora u Novom Sadu plaćeno od 8.000 do 18.000 evra, a za najskuplji je novi vlasnik izdvojio 31.000 evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike