Evrozona naterala Hrvate da kupe zlato za rezerve

02.02.2023

09:30

0

Autor: G.M.Š.

Nakon više od dve decenije, Hrvatska ponovo ima svoje zlatne državne rezerve

Evrozona naterala Hrvate da kupe zlato za rezerve
ilustracija - Copyright Profimedia

Hrvatska narodna banka (HNB) je krajem 2022. godine kupila više od tonu i po zlata, i tako je ponovo počela da drži zlatne rezerve nakon rasprodaje 2001. godine.

Da li se centralna banka Hrvatske predomislili, na talasu velike kupone zlata kolega iz razvijenog sveta, ili je nešto drugo u pitanju, kopkalo je ovih mesec dana tamošnju javnost.

Varnicu je dala objava iz Svetskog saveta za zlato (World Gold Council, WGC), gde je analitičar Krišan Gopal napisao da je HNB bila u kupovinu i to gotovo dve tone zlata, piše Seebiz.

Naime, Hrvatska od 2001. godine nema zlatne rezerve jer je, kao i neke druge razvijene zemlje (recimo Kanada) odlučila da ne drži zlato.

Informacija se pokazala kao tačna ali do kupovine nije došlo jer se HNB predomislila u vezi sa zlatom, već više-manje iz nužde.

Zlato jeste kupljeno ali je odmah i prosleđeno u Evropsku centralnu banku u Frankfurt. Ulaskom u evrozonu od 1. januara, HNB ima obavezu da učestvuje i u upravljanju delom međunarodnih rezervi ECB, kao i sve ostale centralne banke zone evra.

Zbog toga je morala da deo svojih rezervi prebaci ECB, ali u određenom iznosu. Prema kapitalnom ključu 85 odsto iznosa koji se prenosi (za Hrvatsku je to vrednost do 640 miliona evra) mora biti u američkim dolarima, a 15 odsto u zlatu. Kako HNB nije imala zlato, morala je da ga kupi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike