Cena ekonomskog „samopovređivanja“: Britancima stiže poveći račun za Bregzit

31.01.2023

09:32

0

Da nije izašla iz EZ Britanija bi imala bar četiri odsto veći BDP nego sada

Cena ekonomskog „samopovređivanja“: Britancima stiže poveći račun za Bregzit
Zastave Evropske unije i Velike Britanije - Copyright Profimedia

Bregzit košta Veliku Britaniju 100 milijardi funti godišnje (oko 124 milijarde dolara) zbog izgubljene proizvodnje, navode stručnjaci i procenjuju da bi britanski BDP bio četiri odsto veći da je VB ostala u EU.

Efekti Bregzita obuhvataju sve, od poslovnih investicija do sposobnosti kompanija da zaposle radnike, objavio je Blumberg povodom sutrašnje treće godišnjice razlaza VB i EU.

Kako je navedeno, poslovna ulaganja su slabija, a manjak radne snage sve akutniji problem.
Ekonomisti Ana Andrade i Dan Hanson smatraju da je privreda četiri odsto manja nego što bi mogla biti, s tim da poslovne investicije značajno zaostaju i da se manjak radnika u EU povećava.

- Da li je Velika Britanija izvršila čin ekonomskog samopovređivanja kada je glasala za izlazak iz EU 2016? Dosadašnji dokazi i dalje sugerišu da jeste - naveli su Andrade i Hanson.

Takođe, dodaju da je glavni zaključak da je prekid sa jedinstvenog tržišta možda uticao na britansku ekonomiju brže od očekivanog.

Kako je navedeno, podaci demantuju tvrdnje  premijera Rišija Sunaka da je Bregzit "ogromna prilika" za VB koja počinje da se ostvaruje, jer prekidanje veza sa EU omogućava Britaniji da stvori slobodne luke kako bi podstakla trgovinu i reformisala pravila finansijskih usluga u korist banaka u londonskom Sitiju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike