Britanija iz EU, bankari iz Britanije: U Evropi ostalo 7.000 bankara

29.03.2022

07:44

0

Više od 7.000 zaposlenih u finansijskom sektoru premešteno je iz Londona u Evropsku uniju kao rezultat Bregzita

Britanija iz EU, bankari iz Britanije: U Evropi ostalo 7.000 bankara
las-vegas-g26e43d98b_1920 - Copyright Pixabay

Iz Velike Britanije je kao posledica Bregzita (Brexit), odnosno izlaska zemlje iz Evropske unije, otišlo više od 7.000 stručnjaka u finansijskom ali to je za 400 manje od procene date prošlog decembra, saopštila je danas konsultantska kompanija EY.

Iako je ukupan broj znatno manji od 12.500 radnih mesta, koliko su kompanije predviđale 2016. godine kada je Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije, nije isključen dalji rast preseljenja, navodi EY u novom izveštaju "Bregzit Treker", prenosi Rojters.

Istovremeno, broj otvorenih novih radnih mesta povezan sa Bregzitom iznosio je ukupno 2.900 širom Evrope i 2.500 u Britaniji, gde nešto više od milion ljudi radi u sektoru finansijskih usluga, pokazuju rezultati istraživanja.

ECB diktira "migraciju"

Dalja premeštanja mogla bi da budu rezultat provere Evropske centralne banke (ECB) da li "bregzitovske centrale" koje su otvorile banke iz Londona kao svoju evropsku bazu imaju dovoljno osoblja da opravdaju dobijanje licence za rad, navodi EY.

Najpopulatnija destinacija za preseljenje osoblja i otvaranje bankarskih centrala je Dablin, a slede Luksemburg, Frankfurt i Pariz.

Najbolji rezultat u pogledu privlačenja radnih mesta iz Londona, prema izveštaju EY, ostvario je Pariz, gde je premešteno ukupno 2.800 zaposlenih, zatim Frankfurt sa oko 1.800 i Dablin sa 1.200.

Transfer sredstava iz Londona u finansijska čvorišta u EU i dalje iznosi oko 1,3 biliona funti (1,7 biliona dolara), navodi se u izveštaju.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike