Englezi bi sad da Bregzit ne postoji, bar što se čelika tiče

08.12.2021

09:22

0

Velika Britanija želi da se pridruži paktu Evropske unije i SAD o smanjenju tarifa na čelik i aluminijum

Englezi bi sad da Bregzit ne postoji, bar što se čelika tiče
Copyright Profimedia

Britanska ministarka trgovine En-Mari Trevelijan pozvaće danas američku koleginicu Đinu Rejmondo da započnu zvanične razgovore o smanjenju američkih carina na čelik i aluminijum pre kraja godine, rekao je Rojtersu jedan visoki britanski zvaničnik .

Taj potez dolazi nakon što je Trevelijan rekla juče u Vašingtonu glavnom američkom trgovinskom pregovaraču Ketrin Taj da u Britaniji raste pritisak da se povećaju uzvratne tarife na viski i druge američke proizvode ukoliko ne dođe do brzog dogovora o ublažavanju američkih mera, dodao je taj zvaničnik.

Trevelijan će tu poruku ponoviti na današnjem sastanku s Rejmondovom u Vašingtonu, dodao je izvor britanske agencije, koji nije želeo da bude imenovan.

Britanske firme će biti pod povećanim pritiskom od 1. januara, kada se smanje američke carine na robu iz EU kao rezultat sporazuma iz oktobra koji omogućava bescarinski uvoz u Sjedinjene Države "ograničene količine" metala proizvedenih u EU, uz zadržavanje američkih tarifa od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminijum na količine koje premašuju limit.

Britanija, koja je famoznim Bregzitom (Brexit) izašla iz Unije 31. januara 2020, sada želi da se pridruži tom sporazumu jer će tamošnji proizvođači, sada „neevropski“, biti u mnogo nepovoljnijem položaju u SAD.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike