Izlazak iz EU debelo košta: Velika Britanija zbog Bregzita ostala bez 40 milijardi dolara

23.12.2022

11:27

0

Uticaj izlaska iz Evropske unije na ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva prilično je veliki

Izlazak iz EU debelo košta: Velika Britanija zbog Bregzita ostala bez 40 milijardi dolara
Zastave Evropske unije i Velike Britanije - Copyright Profimedia

Ekonomiji Velike Britanije bilo bi mnogo bolje da je zemlja ostala u Evropskoj uniji, pokazuje studija Centra za evropske reforme (CER). Prema informacijama, do juna 2022. Bruto domaći proizvod (BDP) zemlje bio je 5,5 odsto manji nego što bi mogao biti da do Bregzita nije došlo, što je procenjeni gubitak od 33 milijarde funti (40 milijardi dolara).

CER je izračunao kako bi drugačije Ujedinjeno Kraljevstvo, ono koji nije napustilo blok, bolje prošlo koristeći podatke iz drugih zemalja, čiji su ekonomski rezultati bliski onima iz Britanije pre Bregzita. Za referencu je izabrao Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Norvešku i Australiju.

- Bregzit je neizbežno doveo do povećanja poreza, jer sporije rastuća ekonomija zahteva veće oporezivanje za finansiranje javnih usluga i beneficija. Da do ​Bregzita nije došlo, većina povećanja poreza koje je tada kancelar Riši Sunak najavio u martu 2022. ne bi bila potrebna. Poreski prihodi bili bi oko 40 milijardi funti veći na godišnjem nivou - navodi se u studiji.

Prema nalazima, ulaganja Velike Britanije takođe su trenutno za 11 odsto niža nego što bi mogla biti bez referenduma 2016. godine, dok je robna razmena zemlje niža za 7 odsto.

- Bregzit je očigledno imao značajan uticaj na ekonomiju. Došlo je do značajnog uticaja na trgovinu i investicije. Postoji jaz između stvari koje političari žele da kažu o Bregzitu i onoga što nam govore podaci. Mislim da je postalo nemoguće tvrditi da Bregzit nije naštetio ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva - rekao je za Independent Džon Springford, zamenik šefa CER-a i autor studije.

On je napomenuo da je i dalje prerano da se predvide dugoročne posledice tog poteza.

- Takođe je moguće da bi dugoročni troškovi Bregzita mogli biti veći od procene OBR-a - dodao je on, pozivajući se na proračune Kancelarije za budžetsku odgovornost (OBR), koji sugerišu da će Bregzit smanjiti BDP Ujedinjenog Kraljevstva za 4 odsto tokom 15 godina od 2016. do 2031, ili za oko 100 milijardi funti.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike