Šta prognozira Dr Propast: Pet velikih problema u globalnoj ekonomiji koji mogu da pogoršaju nadolazeći krah

10.01.2023

06:35

0

Autor: 24sedam

Ekonomista Nurijel Rubini upozorava da ćemo, između ostalog, imati inflaciju koja će još dugo trajati

Šta prognozira Dr Propast: Pet velikih problema u globalnoj ekonomiji koji mogu da pogoršaju nadolazeći krah
Nurijel Rubini - Dr Propast - Copyright 24sedam/Profimedia/YouTube

Ekonomista Nurijel Rubini, zbog svojih mračnih prognoza poznat kao Dr Propast, upozorava da ćemo imati inflaciju koja će trajati još dugo. Prema njegovim rečima, za to možemo da krivimo ratove, revoluciju robota i niz drugih katastrofa koje će i u narednom periodu mučiti globalnu ekonomiju.

- Inflacija je naglo porasla tokom 2022. godine, kako u naprednim ekonomijama, tako i u tržištima u razvoju. Strukturni trendovi sugerišu da će taj problem biti trajan, a ne prolazan - rekao je Nurijel Rubini u nedavnom tekstu za "Project Syndicate".

On smatra da je malo verovatno da će centralne svetske banke smanjiti inflaciju bez izazivanja ozbiljne recesije, što bi moglo da predstavlja problem za globalni finansijski sistem, s obzirom na to da su brojna domaćinstva, banke, ali i vlade jako zaduženi.

- Centralni bankari ne mogu da ublaže dužničku krizu bez smanjenja kamatnih stopa, što bi moglo da pogorša inflaciju. Taj ćorsokak mogao bi da zadesi globalnu ekonomiju - upozorio je Rubini, opisujući finansijsku katastrofu koja za sobom povlači visoku nezaposlenost, visoku inflaciju, a u SAD nagli krah berze.

Rubini, koji je 2008. govorio o recesiji i poznat je po svojim predviđanjima na Volstritu, rekao je da je neka vrsta inflatorno-dužničke katastrofe neizbežna u ovom trenutku. To bi takođe moglo da traje godinama, upozorio je on, ukazujući na pet velikih problema u globalnoj ekonomiji koji bi mogli da povećaju cene i državnu potrošnju, pogoršavajući nadolazeći krah, prenosi "Blic".

Posledica ratova

Ruska invazija na Ukrajinu poremetila je lance snabdevanja i već je potresla globalnu ekonomiju, ali bi se geopolitički sukob mogao proširiti svetom, rekao je Rubini. On je ukazao na tenzije između SAD i drugih velikih sila, poput Bliskog istoka, Irana i Kine, a prethodno je upozorio da je treći svetski rat praktično već počeo.

Pixabay
 

Tenzije izazivaju mnoge sile gradeći svoju bazu vojnih zaliha, uključujući NATO, Evropu i SAD. Taj teret za nacionalne budžete mogao bi da pogorša ionako visok nivo duga i inflaciju, produživši finansijsku krizu.

Uticaj klimatskih promena

Globalna ekonomija takođe vodi rat protiv klimatskih promena, čije bi rešavanje moglo biti skupo.

- Ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanje mogli bi da koštaju bilione dolara godišnje u narednim decenijama, a glupo je misliti da će sve te investicije podstaći rast - rekao je Rubini, dodajući da će nacije verovatno s vremenom postati siromašnije.

On dodaje da će značajan deo postojećeg kapitala morati da se zameni, bilo zato što je zastareo ili zato što je uništen klimatskim promenama.

Nepredvidive bolesti

Profimedia Pixabay
 

Širenje kovida 19 nije gotovo, kao ni pandemija. Rubini predviđa da će razne epidemije postati sve češće i veće u budućnosti, delom zbog posledica klimatskih promena. To bi moglo značajno da poveća državni dug dok lideri pokušavaju da se pozabave jednom krizom javnog zdravstva za drugom, istovremeno se suočavajući s troškovima za negu starijih.

Revolucija robota

Globalna ekonomija će biti pogođena "globotikom", kako je Rubini naziva, ili inovacijama koje proizlaze iz globalizacije i automatizacije. Dok neki tvrde da ti faktori podstiču ekonomski rast, oni predstavljaju veliku pretnju "plavim i belim okovratnicima", što znači da bi vlade mogle biti prisiljene da daju ogromne sume novca ako roboti, tehnologija veštačke inteligencije i drugi napredak izbace ljude sa radnih mesta.

Troškovi bi mogli da budu veliki, upozorio je Rubini.

On je procenio da bi SAD mogle da izgube oko 20 odsto svog BDP-a ako vlada izdvoji osnovni prihod od 1.000 dolara po stanovniku mesečno.

Nejednakost bogatstva

Nedostaci u bogatstvu izazivaju nemir među mladima i srednjom i radničkom klasom, rekao je Rubini, što bi liderima država moglo da bude skupo da reše.

- Da bi sprečile populističke režime da dođu na vlast i sprovode nepromišljenu, neodrživu ekonomsku politiku, liberalne demokratije će morati da potroše celo bogatstvo da ojačaju svoje mreže socijalne sigurnosti, kao što mnoge već rade - istakao je Rubini.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike