Produžen rok za rad NE Krško: Nuklearka na mreži do 2043.

17.01.2023

09:58

0

Autor: 24sedam

Nuklearna elektrana „Krško“, u suvlasništvu „Hrvatske elektroprivrede“ (HEP) i slovenačke „GEN Energije“, moći će da radi još 20 godina

Produžen rok za rad NE Krško: Nuklearka na mreži do 2043.
Ilustracija - Copyright Pixabay

Atomska elektrana „Krško“, otvorena u SFRJ 1983. godine, moći će da radi sve do kraja 2043. godine, odlučilo je slovenačko Ministarstvo zaštite okoline i prostornog uređenja.

Ministarstvo je izdalo saglasnost za produženje rada nuklearke od 696 MW, što je od strateške energetske važnosti i za Sloveniju i za Hrvatsku, piše „Jutarnji list“.

U HEP-u ističu da ova odluka "ima stratešku važnost, kako za "Hrvatsku elektroprivredu", kao 50-postotnog suvlasnika, tako i za ukupan hrvatski energetski sektor, s ekonomskog, energetskog i aspekta zaštite okoline, pogotovo u okolnostima aktuelne energetske krize".

Nuklearna elektrana „Krško“, koja je u rad puštena 1983. godine, prosečno godišnje proizvodi oko 5,6 milijardi kilovatsati električne energije, koja se u podjednakoj srazmeri deli između Hrvatske i Slovenije.

To znači da godišnje pokriva oko 20 posto potreba Slovenije i oko 16 posto potreba Hrvatske za električnom energijom.

U HEP-u ističu da je u 2022. hrvatski deo proizvodnje iznosio 2,65 TWh, što je činilo 14,42 posto ukupno raspoložive električne energije u Hrvatskoj. Tokom ove godine očekuje se da proizvede više od šest milijardi kWh električne energije.

Sam postupak dobijanja saglasnosti bio je, navodi se, dug i izuzetno složen. U izradi dokumentacije, analiza i stručnih ocena, kao i izradi procene uticaja na okolinu, učestvovale su brojne naučne institucije iz Hrvatske i Slovenije, a provedena je i prekogranična procena uticaja na okolinu susednih država - Hrvatskom, Italijom, Mađarskom, Austrijom te dodatno i Nemačkom.

Prema dostupnim informacijama, piše list, osim saglasnosti vezano za zaštitu okoline, uslov za produžetak rada „Krškog“ bio je i uspešan završetak modernizacije i povećanja bezbednosti elektrane, koji je ispunjen zaključenjem Programa modernizacije nuklearne bezbednosti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike