Zazimilo pa fali struje: Francuska vraća u pogon još četiri reaktora

14.12.2022

08:33

0

Francuska je na putu da na mreži ima 45 nuklearnih reaktora do januara, u odnosu na sadašnjih 41

Zazimilo pa fali struje: Francuska vraća u pogon još četiri reaktora
Nuklearna elektrana - Copyright Pixabay

Francuska namerava da vrati još četiri nuklearna reaktora u pogon kako bi se izbeglo isključenje struje ove zime, izjavio je danas ministar finansija Bruno Le Mer.

- Na dobrom smo putu u pogledu izbegavanja isključenja struje - rekao je Le Mer za televiziju „C Njuz“, prenosi Rojters.

Francuski operater elektromreže RTE smanjio je u ponedeljak ujutro izvoz električne energije u Britaniju u intervalu od oko pola sata, i uvezao dodatne količine iz Belgije i Italije, jer se suočio sa otežanim napajanjem usred ledenog vremena.

Francuska ukupno ima 56 reaktora (ukupne snage 61.370 megavata) ali su mnogi bili van upotrebe ove godine zbog problema sa održavanjem. Čak 26 reaktora je bilo na opravci, što je oborilo proizovdnju na polovinu kapaciteta.

Uz to 14 reaktora je u procesu zatvaranja (5.549 megavata).

Administracija predsenika Emanuela Makrona ima ambiciozan plan da se izgradi šest velikih reaktora od 2028. godine. Država planira da otkupi preostalih 16 odsto janve kompanije EDF, koje još ne poseduje i za to plati 10 milijardi evra.

EDF, glavni snabdevač strujom Francuske, u dugovima je za 45 milijardi evra a ove godine profit će im pasti na 29 milijardi, upravo zbog problema sa reaktorima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike