Beg od Rusa uzaludan: Ulažite u nuklearke, poziva Međunarodna agencija za energiju, ali onda...

22.06.2022

11:27

0

Autor: G.M.Š.

IEA preporučuje Evropi da ulaže u nuklearnu energiju kako bi nadoknadila ruske energente ali tu postoji jedan ozbiljan problem

Beg od Rusa uzaludan: Ulažite u nuklearke, poziva Međunarodna agencija za energiju, ali onda...
Copyright Foto:Pixabay/Stefan Kuhn

Evropa mora da požuri kako bi nadoknadila ograničeno snabdevanje ruskim energentima zbog embarga EU, i trebalo bi da udvostruči ulaganja u efikasnost i u obnovljive izvore energije, uključujući i nuklearnu energiju, saopštila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

- U bliskoj budućnosti, borba za alternativnim izvorima fosilnih goriva nedvosmisleno će otvoriti prostor neruskim dobavljačima - navodi se u godišnjem izveštaju IEA o investicijama u energiju, prenosi Rojters.

Evropska unija i druge razvijene ekonomije sa Zapada su uvele embargo na uvoz ruske nafte i uglja, ali su odustale od zabrane uvoza ruskog gasa. Zbog toga mora da se reaguje na krizu „odlučnim ubrzanjem ulaganja u efikasnost, u obnovljive izvore energije i druge čiste tehnologije“, dodaje se u dokumentu.

Ulaganje u zastarelu nuklearnu infrastrukture moglo bi da obezbedi pauzu u podizanju cena električne energije i ublaži problem oskudne ponude, ocenjuje IEA.

Cene gasa dostigle su rekordne nivoe zbog smanjenja tokova iz Rusije poslednjih dana, što produbljuje zabrinutost u pogledu ponude i veće potražnje tokom zimskih meseci.

- U svetlu obnovljenog interesovanja za ulogu nuklearne energije u procesu tranzicije na čistu energiju, rat (u Ukrajini) naglašava potrebu da se istraže opcije za ulaganja u nove objekte, kao i u ponovno otvaranje postojećih pogona za konverziju uranijuma - navodi IEA.

"Sistemska greška"

U ovom pozivu Međunarodne agencije, međutim, ima jedna „sistemska mana“. Naime, upravo je Rusija dominantni igrač u globalnom lancu snabdevanja tehnologijama nuklearnih rektora, ali i nuklearnog goriva i obezbeđivanja njegovog odlaganja kada se iskoristi.

U dokumentu koji je u maju objavio Univerzitet Kolumbija, stoji da od 439 rektora koliko ih je u svetu bilo 2021. u Rusiji je 38. još 42 su druge rađeni ruskom tehnologijom a još 15 se po njoj gradi.

Nadalje, Rusija iskopava oko šest odsto od godišnje količina sirovog uranijuma u svetu i to bi mogle da nadomeste druge zemlje.

Ali, Rusija je vlasnik čak 40 odsto svetske infrastrukture za konverziju i 46 odsto za obogaćivanja tog uranijuma da bi mogao da posluži kao gorivo u nuklearkama.

To rade i u Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i SAD, ali i tu se javljaju problemi.

Na primer, nove tehnologije reaktora koji se razvijaju u SAD zahtevaju obogaćivanje od 15 to 19,75 odsto, za razliku od starih sa tri do pet odsto. A to na komercijalnom nivou danas može dao obezbedi samo Rusija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike