Nuklearku u Poljskoj će graditi Amerikanci: Varšava izabrala Vestinghaus

29.10.2022

07:16

0

Autor: 24sedam

Poljska je izabrala američku grupu za izgradnju svoje prve nuklearne centrale

Nuklearku u Poljskoj će graditi Amerikanci: Varšava izabrala Vestinghaus
Ilustracija - Copyright Pixabay

Američki „Vestinghaus“ je pobedio na konkursu i gradiće prvu nuklearnu elektranu u Poljskoj. Među konkurentima su bili francuski „EDF“ i južnokorejski „KHNP“, objavio je sinoć poljski premijer Mateuš Moravjecki.

- "Potvrđujemo da će naš projekat nuklearne energije koristiti pouzdanu i sigurnu tehnologiju „WECNuclear" (Vestinghaus) - napisao je Mazovjecki na Tviteru.

Državni sekretar SAD, Entoni Blinken, rekao je juče da su SAD ponosne što su snažan partner Poljskoj za energiju i bezbednost i istakao da će ta saradnja otvoriti hiljade radnih mesta u dve zemlje.

- To je ogroman korak u jačanju naših veza sa Poljskom za generacije koje dolaze - rekla je američka ministarka za energetiku, Dženifer Granholm.

Ova odluka "šalje jasnu poruku Rusiji da je Atlantski savez ujedinjen u diverzifikaciji našeg energetskog snabdevanja i u otporu ruskoj militarizaciji energije", dodala je ona u video obraćanju.

Ona je rekla da je Poljska izabrala „Vestinghaus“ za prvi deo svog nuklearnog projekta od 40 milijardi dolara, ne precizirajući ukupan iznos investicije.

Poljska već godinama planira da izgradi pogon za proizvodnju nuklearne energije za civilnu upotrebu i pitanje energetske bezbednosti postalo je urgentnije zbog ruske invazije Ukrajine.

Poljska vlada očekuje da će ova prva nuklearna centrala početi da radi 2033. godine.
Biće izgrađena u selu Čozevo, blizu obale Baltičkog mora.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike