FAP zaposlio 17 novih radnika: Među njima je i jedna žena koja radi kao auto-električarka u proizvodnji vojnih kamiona!

15.01.2023

12:30

0

Stručna sprema zaposlenih je šarolika – od diplomiranih inženjera do radnika iz neposredne proizvodnje, pre svega obrade materijala

FAP zaposlio 17 novih radnika: Među njima je i jedna žena koja radi kao auto-električarka u proizvodnji vojnih kamiona!
Nova šansa za radnike FAP-a - Copyright Foto: RINA

Borba za opstanak nekadašnjeg giganta iz Priboja još uvek traje. U pokušaju da reše hronične probleme nekada čuvene fabrike izražene kroz neefikasnost poslovanja, koji su najviše vidljivi u proizvodnji, novo rukovodstvo FAP-a donelo je odluku da danas zaposli 17 radnika na neodređeno vreme.

– Radim ovde već godinu i po po osnovu ugovora o privremeno-povremenim poslovima. Nikad nisam radila kao auto-električar, ali dobila sam šansu, trudila sam se i trud se isplatio. Ugovor na neodređeno mi puno znači i trudiću se i dalje da opravdam ukazano poverenje - kaže radnica Dušanka Bukvić.

Do sada je samo sedam radnika od 259 u FAP-u bilo zaposleno na neodređeno vreme. Svi ostali su bili angažovani po ugovoru o delu ili privremeno-povremenim poslovima, što je rezultiralo nezadovoljavajućim odnosom prema radu, bez merljivih rezultata, a samim tim i brojnim kašnjenjima, i po godinu dana.

– Zamislite, kasnite godinu dana i onda tražite da vam neko nešto plati, jer nemate radnicima da isplatite plate. Sa tom praksom mora da se prestane – naglašava direktor FAP-a prof. dr Milutin Živković.

Ipak, za radnike koji nisu imali nikakvu pravnu sigurnost, s obzirom na to da se ugovorom o delu ili pp ugovorom ne zasniva radni odnos, 13. januar je veliki dan, jer su potpisali ugovor na neodređeno, što ih motiviše da se u budućnosti još više zalažu da unaprede svoj položaj, ali i da ličnim angažmanom pomognu da se nekadašnji gigant podigne na noge.

- Sa tom praksom planiramo da nastavimo, ali to mora proisteći iz drugačijeg odnosa prema poslu, ne samo sada primljenih već i drugih zaposlenih angažovanih po raznim osnovama. Zatekli smo tešku situaciju, ali imamo dobru volju i želju da pre svega ispoštujemo obavezu koju smo preuzeli prilikom poslednje posete Ministarstvu odbrane u Beogradu, jer od toga zavisi niz novih poslova koji nas čekaju u ovoj godini – ističe generalni direktor FAP-a prof. dr Milutin Živković.

Stručna sprema zaposlenih je šarolika – od diplomiranih inženjera do radnika iz neposredne proizvodnje, pre svega obrade materijala. Prema rečima generalnog direktora Milutina Živkovića, FAP-u su potrebni mladi, stručni ljudi, konkretno u proizvodnji, i zato je neophodno da iskoriste priliku koju im nudi lokalna samouprava kroz plaćanje školovanja u odeljenju mašinskog inženjerstva iz Trstenika.

Кrajem decembra, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je "FAP korporaciju" a. d. u Priboju, gde je prisustvovao potpisivanju ugovora za izradu teretnih automobila za transport daljinski pilotiranih vazduhoplova i izradu borbenih oklopnih vozila za potrebe Vojske Srbije. Potpisana su četiri ugovora vrednosti 370 miliona dinara, a tom prilikom Vučević je najavio i novi posao za FAp u vrednosti dve milijarde dinara.

– Sve je moguće, pod jednim uslovom – da FAP poštuje rokove – poručio je tada ministar odbrane Miloš Vučević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike