Ziđin nudi pet odsto veće plate, radnici traže 14 odsto

13.01.2023

09:53

0

Autor: G.M.Š.

Iz najvećeg srpskog industrijskog izvoznika pozivaju radnike da „budu realni“ i ne nude više od pet odsto veće plate na inflaciju od 15 odsto

Ziđin nudi pet odsto veće plate, radnici traže 14 odsto
Ilustracija - Copyright Profimedia

Plate su nadprosečne i dalje će rasti, najavila je kompanije „Srbija Ziđin koper“, pozivajući radnike koji protestuju zbog donošenja Pravilnika o radu mimo kolektivnog ugovora i odbijanja da im se plate povećaju bar u skladu sa inflacijom.

Inflacija je u Srbiji u decembru bila 15,1 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a u „Ziđinu“ nude radnicima povećanja plata od pet odsto i 5.000 dinara jednokranog bonusa.

Iz kineske kompanije su danas objavili da su od preuzimanja Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor plate porasle 61,5 odsto, da sledi novo povećanje u ovoj godini i pozvali predstavnike sindikata da nastave razgovore "na realnim osnovama, jer protestima i širenjem neistina štete interesima i kompanije i svih zaposlenih".

- Prosečna neto zarada zaposlenih porasla je za 61,5 odsto u odnosu na 2018. godinu, veća je za 50 odsto u odnosu na republički prosek, pa danas iznosi više od 110.000 dinara. Za naše zaposlene je važno da znaju da i ove godine mogu da računaju na novo uvećanje zarada, što predviđa novi Pravilnik o radu, na temelju naše odgovorne poslovne politike, kao i profesionalnosti i posvećenosti naših zaposlenih - navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da je kompanija za četiri godine poslovanja u Srbiji pokazala "isključivo brigu i odgovornost prema svojim zaposlenima i zajednici u kojoj posluje, poštujući pri tom i zakone Srbije i interna akta kompanije".

- "Stabilnost i uspeh u radu, čak i u uslovima svetske krize, omogućili su nam i da uvećamo broj zaposlenih za oko 2.780, pa danas naš tim broji više od 6.100 ljudi. Koliko nam je stalo do svakog zaposlenog, pokazali smo i kada smo sačuvali oko 1.000 radnika u topionici, obezbedivši im redovne zarade, iako usled rekonstrukcije, topionica mesecima nije u funkciji - naveli su iz „Ziđina“.

Naglašavaju da dosadašnji rezultati "govore o snažnoj opredeljenosti ‚Srbija Ziđin kopera‘ da ulaže u kadrove" ali i da „kompaniji sa više od 6.000 zaposlenih nije realno tražiti da se obaveže na povećanje iznosa zarada u određenom procentu svake godine, posebno imajući u vidu da su zarade naših zaposlenih već dostigle visok nivo u odnosu na republički prosek".

Blokada, zasad, kao upozorenje

Poziv iz “Ziđina“ usledio je nakon što je deo radnika, uz podršku grupe stanovnika Bora, juče kratkotrajno blokirao ulaz u to preduzeće zahtevajući od poslodavca povišicu plata od 14,3 procenta, u skladu sa godišnjom inflacijom u Srbiji.

Najavili su da sledeća može biti na 24 sata.

Radnici istrajavaju na tome da se ukine novi Pravilnik o radu, koji je donesen nakon što je istekao kolektivni ugovor a do dogovora o novom nije došlo.

Iz Sindikata "Nezavisnost" su ocenili da je uprava Ziđina "novim, jednostranim i nezakonito donetim Pravilnikom o radu ponizila radnike i sindikate i iskazali nepoštovanje prema Ministarstvu rudarstva i energetike, kao potpisnika i garanta ugovora o strateškom partnerstvu".

Prema računici sindikata, novim pravilnikom od 15. decembra predviđeno je i umanjenje zarade za ključna radna mesta za oko 30.000 dinara (oko 255 evra).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike