Raste broj milionera u svetu uprkos krizi

15.01.2023

08:45

0

Najveći broj milionera mogao bi da se očekuje u SAD, na drugom i trećem mestu su Kina i Japan

Raste broj milionera u svetu uprkos krizi
ilustracija - Copyright Profimedia

Uprkos ratu u Ukrajini i raširenoj inflaciji širom sveta, ugledna švajcarska banka Kredi Suis predviđa da će broj milionera u svetu značajno porasti u narednih pet godina.

Procenjuje se da će do 2026. godine u svetu biti 87,5 miliona lјudi koji će na svom bankovnom računu imati nešto manje od milion evra ili milion dolara, prenosi Jahu fajnens.

U izveštaju švajcarske banke se navodi da je u 2021. godini u svetu bilo 62,5 miliona milionera uz konstataciju da će se broj milionera i dalje povećavati, posebno u rastućim ekonomijama, a najviše u Kini.

Najveći broj milionera mogao bi da se očekuje u SAD uz porast broja milionera za nešto manje od tri miliona, sa ukupnim brojem njih oko 27,5 miliona do 2026. godine. 

Na drugom i trećem mestu su Kina i Japan sa oko 4,8 miliona milionera, a slede Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kanada, Australija, Italija i Južna Koreja. 

U izveštaju Kredi Suisa se procenjuje da će se udvostručiti broj milionera u Indiji, Hong Kongu i u Africi.

Švajcarska banka je takođe predvidela da će se do 2026. godine privatno bogatstvo povećati za više od jedne trećine, na oko 169 biliona dolara, približno 155 biliona evra.

"Uprkos inflaciji i rusko-ukrajinskom ratu verujemo da će globalno bogatstvo nastaviti da raste", navodi se u izveštaju Kredi Suisa.

U prvoj polovini prošle godine 500 najbogatijih ljudi na Zemlji je izgubilo ukupno 1,4 biliona dolara.

Razlog za to je, kako se navodi, što bogatstvo najbogatijih lјudi na svetu zavisi pre svega od kretanja cena akcija, a veći deo ove godine je zbog straha od recesije i inflacije bio praćen padom cena hartija od vrednosti i akcija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike