Borska topionica neće raditi do septembra: Počeo veliki remont

19.04.2022

11:29

0

U naredna četiri meseca stari topionički sistemi biće povezani sa novim, istakli su u kompaniji Ziđin

Borska topionica neće raditi do septembra: Počeo veliki remont
Ilustracija - Copyright Profimedia

Počeo je veliki remont borske topionice, koja zbog toga neće raditi do septembra, saopštila je danas kompanija Ziđin.

- Jutros u 4.15 sati zaustavljena je i ispražnjena fleš-peć, čime je i zvanično počeo veliki remont metalurških agregata u borskoj topionici. U naredna četiri meseca stari topionički sistemi biće povezani sa novim jer kompanija Serbia Ziđin Koper ubrzano sprovodi tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih peći i drugih postrojenja - ističe se u saopštenju.

Kompanija Serbia Ziđin Koper je dosad uložila više od 1,2 milijarde dolara u modernizaciju procesa u nekadašnjem RTB-u Bor, a preko 170 miliona dolara investirano je u zaštitu životne sredine.

- Takođe, biće zamenjen i elektrostatički filter kako bi se sveobuhvatno prikupljale i tretirale čestice prašine iz procesa topljenja. Izgradnja tog sistema biće završena tokom ove godine, nakon čega će kvalitet vazduha u Boru biti bolji - navode iz Ziđina.

Po završetku projekta tehničke rekonstrukcije, izgradnje i proširenja očekuje se da će Serbia Ziđin Koper do 2025. dostići godišnji proizvodni kapacitet 180.000 tona katodnog bakra i tri do pet tona zlata godišnje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike