Smanjuju im plate za 255 evra: Protest radnika u Boru

17.12.2022

14:58

0

Autor: 24sedam

Sindikati kompanije „Ziđin“ protestuju zbog umanjenja zarada za oko 30.000 dinara i traže posredovanje Vlade Srbije

Smanjuju im plate za 255 evra: Protest radnika u Boru
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sindikalne organizacije kompanije „Ziđin koper Srbija“ u Boru zatražile su danas od vlade i resornih ministarstava privrede, energetike i rada da hitno reaguju zbog novog pravilnika o radu u toj kompaniji koja je u Srbiju došla državnim dogovorom sa Kinom.

Novim pravilnikom, koji je stupio na snagu 15. decembra, predviđeno je umanjenje zarade za ključna radna mesta za oko 30.000 dinara (oko 255 evra), preneo je portal Nezavisnost.org.

Sindikati borske kompanije zahtevaju posredovanje Vlade kako bi se stavio van snage pravilnik, a od poslovodstva kompanije da se nastavi jednostrano prekinuti pregovora o zaključenju kolektivnog ugovora, u skladu sa ranijim Pravilnikom o radu iz juna 2021. godine.

Sindikati napominju da bi se ispunjenjem ova dva zahteva izbeglo održavanje velikog protesta nezadovoljnih radnika i sindikata.

Iz UGS „Nezavisnost“ upozoravaju da je tim novim pravilnikom poslodavac izbegao da cene rada uskladi sa odlukom Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije.

Predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike UGS „Nezavisnost“, Časlav Gavrić, upozorio je da je poslodavac „neosnovano i nezakonito prekinuo pregovore i doneo novi pravilnik kojim je praktično umanjio nivo prava zaposlenih uređen prethodnim pravilnikom“.

- Novim pravilnikom poslodavca zapravo je brisano i izmenjeno nekih 18 tačaka u vezi sa obračunom visine zarada i drugih nadoknada koje proističu iz rada. Napravio sam simulacije zarada na osnovu novog praviilnika i dokazao da će primanja radnika biti umanjena umesto da se povećaju shodno odluci Socijalno-ekonomskog saveta o povećanju minimalne cene rada u 2022. za 14,3 odsto - pojasnio je Gavrić.

Pregovori o kolektivnom ugovoru nisu uspeli ni u junu prošle godine, kada su takođe najavljivani protesti radnika a podršku su im dale i kolege i Saveza samostalnih sindikata Srbije. Tada se "u poslednji čas", poslodavac predomislio i doneo pravilnik identičan tekstu Kolektivnog ugovora koji je do tada bio na snazi a kojim su bili zadovoljni i sindikati i radnici.

To je, međutim, trajalo do ovog decembra kada je pravilnik promenjen – na štetu radnika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike