Standard jeste viši, ali plate gube trku sa inflacijom

11.01.2023

11:37

0

Rast plata i penzija ne može da potpuno nadoknadi rast cena, posebno hrane, kažu u Sektoru za strateške analize u PKS

Standard jeste viši, ali plate gube trku sa inflacijom
Ilustracija - Copyright Pexels

Inflacija je u Srbiji uslovila realan pad životnog standarda, jer je vrednost prosečne potrošačke korpe viša od prosečne zarade, a u njoj je hrana preovlađujući faktor, kaže Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije (PKS).

- Osnovne životne namirnice u Srbiji imaju veće učešće u potrošačkoj korpi, jer je naš standard relativno nizak u odnosu na EU. On jeste porastao, ali značajno trpi zbog inflacije, jer ljudi značajan deo prihoda moraju da odvoje za osnovne životne namirnice, odnosno hranu – kaže Stanić za Tanjug.

U Srbiji je iznos prosečne potrošačke korpe veći od prosečne plate, a iznos minimalne potrošačke korpe veći od minimalne zagarantovane zarade, tako da građane poskupljenja pogađaju mnogo više zbog proizvoda koji su poskupeli u većem procentu, a to je hrana.

On je ocenio kako bi povećanje plata i penzija moglo tek delimično da amortizuje taj problem.

- Ne mogu primanja da se realno povećaju toliko da bismo nadoknadili u potpunosti gubitak kupovne moći - upozorio je Stanić.

Veće plate su izazov za likvidnost

Dodao je kako je porast penzija i plata u javnom sektoru praćen i u privatnom sektoru, ali to pravi i problem održanja likvidnosti privrede, gde je usled manje tražnje došlo do slabije realizacije proizvoda i usluga na tržištu.

- S jedne strane postoji pad međunarodne tražnje, pa će oni koji izvoze u EU ove godine imati stagnaciju, odnosno stopu rasta na nultom nivou. To se čak može gledati i kao pozitivno, jer neće biti recesije, ali imate i pad domaće tražnje, zbog pada kupovne moći i smanjenja broja stanovnika u zemlji. Kada imate problem realizacije proizvoda i usluga, onda je povećanje troškova poslovanja problem – objašnjava Stanić.

Dodao je da u te troškove spada poskupljenje struje i povećanje zarada radnicima do koga dolazi kako bi poslodavci sprečili njihov odlazak i očuvali poslovanje preduzeća.

- Sa druge strane imate problem plasmana robe i usluga, tako da ste sada na likvidnosti koja je u redu, ali s obzirom na to da će kriza trajati i cele ove godine, postavlja se pitanje koliko ćete moći da održite likvidnost, ako se kriza prenese i na 2024. godinu - upozorio je Bojan Stanić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike