Od danas veće plate i penzije ali i kasnije penzionisanje

31.12.2022

09:30

0

Autor: 24sedam

Sa prvim danom nove godine povećavaju se plate i penzije, menja način usklađivanja penzija ali i pomera starosna granica za penzionisanje

Od danas veće plate i penzije ali i kasnije penzionisanje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Od danas plate u javnom sektoru u Srbiji biće uvećane za 12,5 odsto, a penzije za 12 odsto. Veća primanja imaće i vojna lica, i to za 25 odsto.

Od 2023. godine usklađivanje visine penzija radiće se na osnovu tri parametra „švajcarske formule plus“ formule: po rastu zarada, po rastu cena i kombinacijom.

Ukoliko je učešće ukupnog fonda penzija u bruto domaćem proizvodu manje od 10 odsto, penzije će se usklađivati prema procentu rasta prosečnih zarada.

Ukoliko je to učešće u BDP-u između 10 i 10,5 odsto, indeksacija se radi kombinacijom „pola-pola“ prema procentu rasta zarada i inflacije, što je dosadašnja "švajcarska formula".

U trećoj varijanti, ukoliko fond za penzije naraste preko 10,5 odsto BDP-a, onda rast penzija pratiti samo inflaciju.

Žene kasnije u penziju

Od 1. januara 2023. žene u Srbiju odlaze u penziju po novim uslovima. U starosnu penziju mogu da idu sa 63 godine i šest meseci života, umesto dosadašnjih 63 godine i četiri meseca, ako je broj godina radnog staža najmanje 15 godina.

Muškarci u starosnu penziju i ove godine idu po starim uslovima, sa 65 godina života i 15 godina staža.

Ova izmena za žene je u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, gde je izmenama 2014. godine uvedeno da se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju, pomeranjem granice dva do šest meseci.

To pomeranje će biti do 2032. godine, kada će žene moći da idu u penziju tek sa 65 godina starosti.

„Puna penzija“ ostvaruje se sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života. Kod one prevremene, muškarci mogu da jed dobiju sa 40 godina staža osiguranja (najmanje 60 godina starosti), dok je za žene uslov 40 godina staža osiguranja (i najmanje 59 godina i šest meseci života).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike