Vlada savetovala povećanje plata, poslodavac odgovorio: Mi ćemo 40 odsto

11.01.2023

10:26

0

Autor: 24sedam

Vlada u Japanu je preporučila privatnim kompanijama da povećaju plate zaposlenima zbog rasta inflacije i počeli su da stižu zapanjujući odgovori

Vlada savetovala povećanje plata, poslodavac odgovorio: Mi ćemo 40 odsto
japan1 - Copyright AP Photo/Koji Sasahara

Borba sa rastom cena je veliki problem i građanima i firmama, a ovim drugima bi moga da bude još veći i dugotrajniji ukoliko ozbiljno opadne kupovna moć građana. Zbog toga je Vlada Japana zatražila od privrednika da povećaju plate svojim zaposlenima. I, začudo, odgovor nije bio očekivan „ne možemo, propašćemo“, kakav se čuo u Srbiji kada se govorilo o 5.000 dinara većem minimalcu, već...  

Kompanija „Fast ritejling“, čiji je vlasnik globalno poznati „Uniklo“ (nekadašnji sponzor Novaka Đokovića), odazvala se na poziv Vlade i najavila da će podići plate za neverovatnih 40 odsto.
Iako se u Japanu ne očekuje da će i ostale firme da krenu putem tekstilnog giganta i ovako visokog povećanja, svakako se očekuje da će u prolećnim pregovorima o platama figurirati mnogo više brojke nego dosad, piše Rojters.

- Mimo slučaja „Fast ritejlinga“, mnogo kompanija je u toku prošle godine povećalo stopu rata plata. To je pozitivna stvar koja se događa u japanskoj ekonomiji – ističe Taro Saito, sa istraživačkog instituta NLI.

On ističe da je u slučaju „Fast ritejlinga“ povećanje ekstremno jer je i ta kompanija sa 3.500 prodavnica odeće u svetu, imala profit koji je to mogao da podnese, što nije slučaj sa mnogim drugima. Takođe, to odgovara njenoj nameri da pojača svoju konkurentnost i da se proširi u svetu.

Ta kompanija je rešila da približi plate u Japan onima koje ima po svetu, tako da će od marta novi zaposleni sa visokim obrazovanjem imati 2.300 dolara mesečno (18 odsto povećanje), a novi šefovi prodavnica će imati povećanje od 36 odsto, na 2.950 dolara.

Kod drugih, te brojke nisu tako velike. Proizvođač pića „Santori Holding“ razmatra povišicu veću od šest odsto a „Honda Motor“ kaže da će plate „agresivno povećavati“.

Rade kao Japanci a plaćeni su kao...

Premijer Japana, Fumio Kišida, u nekoliko je navrata pozivao kompanije da plate povećaju, i to urgentno pošto su cene svega, od hrane od goriva, na dosad neviđenim nivoima. Zbog povećanih troškova, plate su u trećoj svetskoj ekonomiji već godinama na realno vrlo niskom nivo.

Prosečna godišnja plata u Japanu je u 2021. godini bila manja od 40.000 dolara, mnogo ispod proseka zemalja OECD od gotovo 52.000.

Kod aktuelnih najava povećanja, pitanje je da li će ukupna promena biti dovoljna da nadoknadi prethodni skok u cenama hrane i drugih potrošačkih dobara.

- Pozdravljamo izveštaje iz kompanija u kojima se najavljuju agresivna povećanja. Verujemo da je konstantno povećane plata najbolji način da se odgovori na aktuelno povećanje cena – rekao je Hirokazu Macuno, glavni portparol Vlade na konferenciji za štampu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike