Katanac posle 100 godina rada: Profeteu „otpali točkovi“

07.01.2023

09:25

0

Autor: 24sedam

Poznati nemački proizvođač bicikala ide u stečaj nakon celog veka rada

Katanac posle 100 godina rada: Profeteu „otpali točkovi“
Ilustracija - Copyright Pixabay

Niz bankrotstava firmi koje su deo industrijske tradicije u Nemačkoj se nastavlja i zahtev za pokretanje stečajnog postupka priložio je sudu i poznati proizvođač bicikala „Profete“.

Iz kompanije, koja je snabdevala i „Aldi“ i „Lidl“, su saopštili kako je posle 100 godina došao kraj proizvodnje. Kako izveštava “Die Gloke”, prošle srede proizvođač je podneo zahtev za nesolventnost sudu u Bilefeldu i za sebe i za filijalu „Sajkl junion“ (Cycle-Union), prenosi Fenix-magazin.de.

Evropska komisija objavila je krajem prošle godine  ekonomsku prognozu, prema kojoj će 19 članica evrozone skliznuti u recesiju tokom zime. Uz poskupljenje energenata, rast troškova života i kamata očekuju dalja poskupljenja i rast nezaposlenosti, dok će trgovina ostati usporena. Mnoga preduzeća već prijavljuju gubitke i smanjuju proizvodnju.

"S jedne strane, imamo velike korporacije koje ostvaruju ogromne prihode samo od valuta, pretvarajući svoju dobit u američkim dolarima, u evre. S druge strane, manje kompanije koje posluju u Evropi, u Nemačkoj, već vide da njihova tržišna baza masovno opada", kaže šef analize tržišta kapitala Bader banke iz Nemačke Robert Halver.

Državne subvencije samo kratkoročno rešavaju probleme, ali energetska kriza sve dublje gura firme u bankrot i građanima ugrožava standard. Evropski parlament od Brisela zahteva brza i konkretna rešenja na nivou Unije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike