Muke kraft pivara: Kriza ih šiba, a oni ne mogu da podignu cenu

06.01.2023

18:35

0

Autor: G.M.Š.

Zanatske pivare se ni u Srbiji ni u svetu ne raduju novoj 2023. godini, jer troškovi će samo još rasti, a njihova cena to ne može da prati

Muke kraft pivara: Kriza ih šiba, a oni ne mogu da podignu cenu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Svetska ekonomska kriza, koja se nadovezala na kovid-krizu, teško je pogodila i pivarsku industriju. Još teži udar podneli su mali, kraft pivari, kojima su troškovi uzleteli nebu pod oblake.

Problemi u 2022. samo su se pojačali, tako da su uz one odranije, ograničenje plasmana na tržištu zbog male tražnje i teška naplata isporučenog, dobili i veće troškove energije i sirovina.

- Ni u ovoj godini ne očekujemo da će biti bolje, naprotiv. Verovatno će biti i gore – kaže za 24sedam Dejan Smiljanić, suvlasnik zanatske pivare „Blek turtl“.

U zemlji pabova, Velikoj Britaniji, i u obližnjoj Hrvatskoj, pivari se presabiraju i ne znaju kako će dalje.

Prema podacima iz Hrvatske, ječmeni slad kao osnovna sirovina za proizvodnju poskupeo je prošle godine 50 odsto, struja i gas 400 odsto, staklena ambalaža 50-80 odsto, papirnata čak od 100 do 150 posto, ugljen-dioksid 70 odsto... A gde su tu još transport sirovina i piva, raznorazni „mali“ izdaci…

Londonski „Ekonomist“ piše da će u Velikoj Britaniji, čak i uz vladine subvencije, očekivani trošak pivara za energiju ove godine biti čak 140 osto veći nego u godini pre pandemije. I cene slada, hmelja i kvasca se vide na nivou za 20 do 40 odsto višem nego što je sada.

Problem je i ugljen-dioksid, koji je u avgustu neke engleske pivare koštao 30 puta više na godišnjem nivou jer ga fabrike veštačkog đubriva nisu proizvodile u dovoljnoj meri.

- Kod nas je još gore, računajte evropske cene, pa barem puta dva za sve sirovine. Sve što uvezemo platimo sa punim carinama i dažbinama, iako postoje ugovori sa EU o oslobođenju ili smanjenju. Nažalost, oni se uopšte ne primenjuju – ističe Smiljanić.

Cena energenata je u Evropi divljala prethodne godine, a to je veliki trošak i u Srbiji, kaže Smiljanić, iako poskupljenja nisu bila tako ekstremna.

- Cena energije je za industriju povećana i kod nas prošle godine, i sada smo dobili obaveštenje o novoj u 2023. godini. A mi našu cenu ne možemo da podignemo, jer kupcima je zanatsko pivo već skupo, i prelaze sa onog šta bi želeli da kupe na ono što mogu da plate. Prošle godine se cena nije menjala, za ovu nismo još odlučili šta ćemo. Situacija je vrlo, vrlo loša, i sigurni smo da će ova godina biti još gora od prethodne – napominje Smiljanić.

I dok se srpski mali pivari presabiraju, engleske kolege su već izračunale da moraju da idu bar za 11 odsto gore, i to ako ne u januaru, sigurno do marta, piše „Ekonomist“.

Trgovinski lanci još neosvojena teritorija

Problem naplate prati kraft pivare u Srbiji od starta, tj. poslednjih desetak godina, otkako je ovaj u svetu rašireni vid pivarske proizvodnje i ugostiteljske ponude uzeo maha i kod nas.

- Mi radimo uglavnom kroz ugostiteljstvo, i naplatiti svoj proizvod koji ste prodali je uvek problem. Sa trgovinskim lancima je još teže, jer tamo su ogromni troškovi ulaza u sam sistem, koji je uz to prilagođen proizvođačima sa velikim količinama robe i drugačijom dinamikom isporuke. Kraft pivare to nisu, a i naši proizvodi imaju više cene nego što su potrošači u takvim maloprodajama navikli. A onda vam isporučeno plate za 60 dana. Zbog toga povremeno imate neke koji pokušaju da se probiju, ali vrlo brzo i odustanu – zaključuje Dejan Smiljanić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike