Bonus zbog inflacije: Na računu i 4.000 evra više

04.01.2023

08:51

0

Autor: 24sedam

Novčana naknada, tzv premija za inflaciju, ovih je dana stigla na bankovne račune mnogih zaposlenih u Nemačkoj. A cifra nije zanemarljiva...

Bonus zbog inflacije: Na računu i 4.000 evra više
Ilustracija - Copyright Profimedia

Mnoge nemačke firme nastoje da zadrže svoje radnike i u krizna vremena i zbog toga ovih dana na račune zaposlenih stiže dodatni novac zbog troškova inflacije.

Koliko će novca leći zavisi od poslodavca do poslodavca, a Fenix-magazin.de je dao neke premije iz velikih trgovinskih lanaca, na Balkanu inače prokaženog sektora poznatog po tome da najlošije tretira svoje radnike.

Nemačka Vlada je prošle godine odobrila da kompanije mogu da do kraja 2024. daju do 3.000 evra premije za inflaciju po zaposlenom a na to ne plate porez.

Razlike među nekim od najvećih poslodavaca u Nemačkoj su velike kada su u pitanju ovakve premije.

Jedan od predvodnika je kompanija za alat i građevinski materijal „Virt“ (Würth) iz Kunzelsaua, koja deli neverovatnih 4.000 evra. Na „državnih“ 3.000 dolazi još 1.000 evra od šefa firme Rejnholda Virta.

Znatno manje inflacijske premije završiće na računima zaposlenih Ditera Švarca, osnivača „Lidla“ i „Kauflanda“. U prvom krugu isplate je dobiće samo po 250 evra.

Puna premija u autoindustriji

Za to vreme „Audi kar group“ isplaćuje 1.500 evra sada a za godinu dana još 1.500 evra.

Zaposleni u „BMW-u“ imaju mnogo razloga za zadovoljstvo. Prvo, dobili si veoma visok udeo u dobiti kompanije, a potom i inflacijsku premiju. U januaru će dobiti 1.500 evra a do februara 2024. još toliko. Bonus dobija 70.000 zaposlenih koji rade duže od šest meseci a pripravnici će dobiti „samo“ 550 evra.

Slično su prošli i u „Folksvagenu“, gde će 3.000 evra bonusa biti podeljeno za 125.000 zaposlenih u dve rate.

Zaposleni u „Mercedesu“ takođe mogu da se vesele bonusu na početku godine. I tamo pored dodatka za inflaciju sledi redovno učešće u dobiti firme. Ono je ograničeno na 6.450 evra po osobi.

Međutim, zbog uspešne godine za „Mercedes“, šef radničkog veća, Ergun Limali, poziva na povećanje ove granice. Bonus za zaposlene u „Mercedesu“ ove bi godine mogao biti iskazan sa pet cifara, zbog usklađivanja s inflacijom.

Prema poslednjim podacima, infalcija u Nemačkoj u decembru je bila 8,6 odsto. Uu Srbiji je u novembru, što je poslednji zvanični podatak, bila 15,1 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike