Nema igre sa sindikatom: 500 evra kovid bonusa za Nemce

30.03.2021

09:42

0

Sindikati nemačke elektro i metalurške industrije i poslodavci postigli su danas sporazum o povećanju zarada nakon višenedeljnih pregovora

Nema igre sa sindikatom: 500 evra kovid bonusa za Nemce
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Pregovori sindikata nemačke elektro i metalurške industrije i poslodavaca su okončani i sidikati su, povremenim štrajkovima i finalom od desetosatnih pregovora, uspeli da izdejstvuju kompromis.

A on predviđa kovid bonus od 500 evra ove godine, kao i godišnje bonuse u 2022. i 2023. godini, što predstavlja 18,4 odsto i 27,6 odsto mesečne zarade. Sindikati su već ranije izdejstvovali da se, recimo u pokrajina Šlezvig-Holštajn prizna oboljenje od korone kao povreda na radu.

Isplata, koja bi bila ekvivalentna povećanju zarada za 2,3 odsto, može da se pretvori u skraćenje radnog vremena bez smanjenja prihoda.

Pročitajte još:

Sporazum koji su poslodavci i sindikat „IG Metal“ u Severnoj Rajni-Vestfaliji potpisali do kraja septembra 2022. godine, odnosi se na gotovo 700.000 zaposlenih, a trebalo bi da ga preuzmu i drugi regioni.

Pregovori su praćeni povremenim štrajkovima, posebno u automobilskoj industriji.

„IG Metal“ je u ovoj godini tražio povećanje zarada od četiri odsto za 3,8 miliona radnika tog sektora, a to i Nemačkoj nije mali mesečni iznos.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike