Gazde pomažu radnike: 50 evra na karticu, da se nađe u krizi

20.08.2022

08:49

0

Autor: 24sedam

Poslodavci u Nemačkoj su počeli da daju bonuse radnicima kako bi lakše prebrodili krizu i visoke cene

Gazde pomažu radnike: 50 evra na karticu, da se nađe u krizi
Ilustracija - Copyright Pixabay

Cene u Nemačkoj su se već mesecima otele kontroli i inflacija je, iako je počela da pada, u julu bila visokih 7,5 odsto (u maju 7,9). Inflacija je već počela da menja navike Nemaca i oni manje troše i „mere svaki cent“, javlja Fenix-magazin.de.

Problema koje imaju obični ljudi sa običnim platama postali su svesni i pojedini poslodavci, pa su počeli da pronalaze način da svojim zaposlenima pomognu.

Mnogi poslodavci zalažu se za uvođenje neoporezivog bonusa radnicima a neki su u međuvremenu, dok se to pitanje ne reši, počeli da koristi šta im je odmah na raspolaganju.

Portal navodi da je tako preduzetnik Filip Eklman, direktor istoimene firme iz Visbadena, odlučio da radnicima isplatiti bonus od 50 evra. Zajedno s kadrovskom službom razmišljao je kako bi mogao pomoći svojim radnicima da što više toga što im da do do njih stigne neoporezovano.

Povećanje plata opet bi delom pojeli socijalni doprinosi i porezi i oni su se zato odlučili da kompanija mesečno daje 50 evra na posebnu karticu zaposlenih. Taj novac se može potrošiti u svim prodavnicama koje prihvaćaju ovu kreditnu karticu.

Do granice kada se "umeša" država

Iznos od 50 evra nije slučajan ni proizvoljan, jer na više od toga morao bi da se plati porez a pare se ne mogu da ti ni u kešu ili na račun zaposlenog jer to ne bi bila bezgotovinska naknada, koja s ne oporezuje.

Slično je postupio i Štefan Ful, vlasnik lakirerske radnje. Tamo uz 50 evra na kartici za gorivo, zaposleni mogu da da nabave materijal od firme ako im je potreban za privatne radove.

- Nećemo moći da u potpunosti kompenzujemo inflaciju, ali naravno moramo da pazimo da možemo zadržati mlade, dobre zaposlene. Obe strane su zainteresovane za dobro rešenje”, kaže Ful.

Oliver Stetes, upravnik odeljenja za tržište rada i radni svet na Institutu nemačkog privrede (IW) koji se bavi poslodavcima, smatra da ima smisla da se firme oslanjaju na jednokratne isplate umesto da povećanja plata.

- Oni ne samo da mogu da ublaže realne gubitke za vlastite zaposlene, već im takođe omogućavaju sudelovanje u ekonomskom uspehu kompanije – objašnjava Stetes.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike