Dobre vesti: Inflacija u Nemačkoj će nastaviti da pada i ove godine

02.01.2023

08:55

0

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner očekuje da će inflacija pasti na sedam odsto 2023. godine

Dobre vesti: Inflacija u Nemačkoj će nastaviti da pada i ove godine
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner očekuje da će inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji pasti na sedam odsto ove godine i nastaviti da pada u 2024. i dalje, ali veruje da će visoke cene energenata postati nova normala, prenosi Rojters.

- Cilj ostaje dva odsto. Ovo mora biti glavni prioritet za Evropsku centralnu banku i nemačku vladu - rekao je Lindner u intervjuu za nemački Bild.

Agencija prenosi da je "podstaknuta skokom cena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu i pada ruskog izvoza energenata", nemačka međugodišnja inflacija u novembru blago usporila na 11,3 odsto sa visokih 11,6 odsto prethodnog meseca.

Prema izveštaju Federacije nemačke industrije (BDI) inflacija će verovatno ostati visoka tokom godine, a ciljna stopa od dva odsto koju je postavila Evropska centralna banka možda neće biti dostignuta ni do 2025. godine.

Lindner je rekao da je Nemačkoj potrebna "nepristrasna" energetska politika kako bi industrija nastavila da živi, dodajući da bi domaći gas i fraking nafte i nuklearna energija trebalo uzeti u obzir zajedno sa obnovljivim izvorima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike