Tržište automobila 2023. godine - dobitnici i gubitnici

02.01.2023

15:35

0

Stručnjaci predviđaju "sumornu sliku" kada se radi o prodaji automobila u Evropi u ovoj godini

Tržište automobila 2023. godine - dobitnici i gubitnici
Ilustracija - Copyright Unsplash Profimedia

Izgledi nemačkih proizvođača automobila na tržištu u 2023. godini nisu ružičasti. Direktor privatnog instituta Center Automotive Research (CAR) u Duisburgu Ferdinand Dudenhefer čak kaže da je “slika sumorna” kada se radi o prodaji automobila u Evropi.

Doduše, još uvek su liste porudžbina poprilično dugačke, ali prema Dudenheferovoj analizi višak novih kupovina automobila nastao je samo zbog toga jer je svojevremeno došlo do poremećaja lanaca snabdevanja i nedostajali su poluprovodnici i drugi važni delovi.

Manja ponuda sa većim maržama

Zajedno sa zatvaranjima tokom pandemije razvila se posebna situacija, svi proizvođači su pravili manji broj primeraka automobila nego što je prvobitno planirano, pa je ponuda opala širom sveta. A ono što se proizvelo prodavalo se sa velikim maržama. Veliki popusti koji su bili normalni u branši, više nisu postojali.

- Tome će doći kraj 2023. Liste narudžbina će se smanjiti, pa će mušterija biti tražena roba. Inflacija i visoke cene energije kao i recesija dovešće do blokade kupovine novih automobila. 2023. donosi preporod rabata na kupovinu automobila - kaže Dudenhefer.

Evropa kao gubitnik

Dudenhefer smatra da će Evropa biti gubitnik. On prognozira mali rast kupovine novih automobila u Nemačkoj, ali očekuje i u Francuskoj, Engleskoj, Italiji, kao i u Rusiji kao “posebnom slučaju” pad prodaje tokom godine 2023.

Nasuprot tome, očekuje porast broja prodatih automobila u Aziji i Severnoj Americi. Naime, Kina i Sjedinjene Američke Države pokrenuli su programe za oživljavanje ekonomije koji bi mogli biti dobri i za automobilsku industriju.

Iz SAD preti opasnost

Bajdenova administracija je donela Zakon o smanjenu inflacije (Inflation Reduction Act) koji predviđa državne izdatke od 430 milijardi dolara u desetogodišnjem periodu. Između ostalog, američka vlada svakom kupcu električnog automobila obećava smanjenje poreza za 7.500 dolara, ako je automobil proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pixabay
 

Slična pravila važe za sve ostale branše, a te mere su usmerene uglavnom prema Kini. Ali, Nemački savez banaka procenjuje da je Zakon dovoljno neodređen da bi mogao da isključi i proizvođače automobila iz Nemačke, koji bi onda morali da otvore proizvodne pogone u SAD.

Bum električnih automobila

U Nemačkoj se znatno povećao broj registrovanih električnih automobila. Naime, od juna 2020. električni automobili sa cenom koja je ispod 40.000 evra, dobijaju subvencije od države koje iznose 6.000 evra, a proizvođači automobila na to dodaju popust od 3.000 evra. Tako se prodaja tih automobila stimuliše sa ukupno 9.000 evra. Kupci delimičnih električnih automobila na takozvani hibridni pogon mogu računati sa premijom koja iznosi do 6.750 evra.

Prema proračunima Instituta CAR, do kraja 2022. broj tih automobila bi mogao da dostigne 28 odsto ukupnog nemačkog tržišta. To bi bilo ukupno 720.000 električnih automobila, od toga 326.000 onih sa hibridnim pogonom i 394.000 sa potpunim električnim pogonom.

Profimedia
 

Subvencije se smanjuju

Od januara 2023. subvencije se smanjuju, a i cene električne energije su u drastičnom porastu. Ni državna "kočnica za cenu struje” ne donosi olakšanje. Naime, ona važi za 80 odsto potrošnje električne energije, a punjenje baterija električnih automobila je dodatno opterećenje za energetski bilans domaćinstva.

I proizvođači automobila i ekološki aktivisti smatraju da je često spominjan „saobraćajni preokret” u opasnosti.

Nepovoljan vetar iz Kine

U Kini, najvećem automobilskom tržištu sveta, nemački proizvođači su izloženi žestokoj konkurenciji. BMW i Mercedes tamo prodaju više od 30 odsto svojih automobila. Koncern Folksvagen prodaje čak više od 40 odsto svojih automobila u Kini.

Screenshot:Folksvagen
 

Ali, izgleda da dosadašnja formula uspeha nemačkih proizvođača automobila u Kini više ne funkcioniše kada je reč o električnom automobilu. Nemački list „Handelsblat” doneo je izveštaj o tome da nova kineska firma „Human Horizons” sa svojim modelom električnog automobila „HiPhi X” prednjači ispred konkurenata i to u segmentu luksuznih automobila, gde je profit najveći. Do sada je to bio domen Mercedesa, BMW i Audija.

Dobar glas starih proizvođača gubi na značaju

I u drugim segmentima lokalni kineski proizvođači automobila kao što su BYD, GAC, Li auto i Nio dobijaju trku s evropskom konkurencijom. U međuvremenu i nemački inženjeri koji detaljno testiraju kineske proizvode kažu da su ti kineski automobili dobrog kvaliteta, ali su jeftiniji.

Danijel Reska, stručnjak u američkoj firmi za upravljanje imovinom Alliance Bernstein kaže da se tradicionalna snaga i dobar glas nemačkih proizvođača automobila sa motorima na benzin i dizel ne prenose automatski na električne automobile. Taj trend će se 2023. pojačati.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dojče vele

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike