Osnovana prva regionalna berza struje - ADEX

27.12.2022

14:40

0

Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije, zajedno sa berzom struje evropskih zemalja EPEX SPOT, osnovali su Alpsko-jadransku dunavsku berzu

Osnovana prva regionalna berza struje - ADEX
Ilustracija - Copyright Pixabay

Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije, zajedno sa berzom struje evropskih zemalja EPEX SPOT, osnovali su prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu - ADEX, saopštila je danas Elektromreža Srbije.

Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije - ADEX, prva regionalna berza električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, zvanično je počela sa radom u Ljubljani 23. decembra. Berza je uspostavljena formalnim potpisivanjem osnivača - ELES, EMS i EPEX SPOT.

Igrač na širem prostoru

ADEX će ponuditi harmonizovane i jedinstvene (one-stop-shop) usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ambicijom da svoje poslovanje proširi i na ostale zemlje u regionima Centralne i Jugoistočne Evrope.

- Osnivanjem regionalne berze električne energije ADEX, slovenačka berza električne energije BSP koja je prethodno poslovala samo na slovenačkom tržištu, postaje ključni igrač na tržištu električne energije i na širem evropskom prostoru. Ponosan sam što je ELES, kao 100 odsto vlasnik BSP-a, uspeo da, zajedno sa svojim strateškim partnerima sa kojima deli jasnu viziju, realizuje ovaj izuzetni cilj, a što ujedno predstavlja i prvi korak ka uspostavljanju snažne regionalne berze električne energije - rekao je Aleksander Mervar, glavni izvršni direktor ELES, operatora prenosnog sistema u Sloveniji i predsednik ELES grupe.

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić je rekla da će to izvanredno dostignuće dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije u obnovljive izvore energije i održivu zelenu tranziciju.

- Osim toga, verujemo da će ova inicijativa poslužiti kao dobar model drugim zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi - navela je Matejićeva.

Podstrek za trgovinu i tržište

Najvažniji kratkoročni ciljevi ADEX-a vezani su za uspostavljanje unutardnevnog tržišta u Srbiji, kao i za što skorije spajanje srpskog dan-unapred tržišta sa jedinstvenim panevropskim dan-unapred tržištem (SDAC).

- Berza električne energije ADEX će podstaći ukupnu trgovinsku aktivnost i razvoj tržišta u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Čitava Evropa će imati koristi od ovog novog centra berzanskih aktivnosti, obzirom da će dodatno ubrzati regionalne i evropske integracije. To, takođe, podrazumeva i udruživanje snaga između regiona radi uspešnog sprovođenja energetske tranzicije. Zadovoljstvo nam je da u ovaj projekat unesemo našu dugogodišnju stručnost u uspostavljanju i upravljanju tržištima električne energije širom Evrope - rekao je glavni izvršni direktor EPEX SPOT Ralf Danielski.

Inicijativa ostaje otvorena i za sve ostale partnere koji bi želeli da se pridruže ADEX kako bi unapredili integraciju spot tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Anže Predovnik, izvršni direktor BSP Southpool poručio je da je došlo vreme da države Zapadnog Balkana pristupe jedinstvenom evropskom tržištu električne energije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike