Kako do popusta za struju: Račun od 4.700 pada na 3.130 dinara!

19.12.2022

18:50

0

Autor: 24sedam

Nova Uredba o energetski ugroženim kupcima stupila je na snagu, a ovo su uslovi i kriterijumi

Kako do popusta za struju: Račun od 4.700 pada na 3.130 dinara!
Računi za struju mogu biti manji - Copyright Profimedia

Broj građana koji od sada mogu da ostvare popust na grejanje je skoro trostruko veći jer je Vlada Srbije usvojila 17. decembra novu Uredbu o energetski ugroženim kupcima. Tako će umanjene račune moći da plati čak 190.000 građana, umesto dosadašnjih oko 68.000 ljudi.

Građani koji ispunjavaju uslove imaće pravo na umanjenje računa za struju, gas i toplotnu energiju.

Olakšice i za neizmiren dug

- Uredba je važna za najugroženije građane koji imaju problema da izmire račune i za struju i za grejanje. Ono što je dobro, uključeno je i grejanje, dakle građani mogu da ostvare popust i na grejanje - istakla je ministarka energetike Dubravka Đedović.

Kako je dodala, građani koji imaju neizmiren dug iz pretodnog perioda mogu da se kandiduju i to već od januara, da bi ostvarili popust u narednom mesecu.

Novom uredbom Vlade Srbije su unapređeni kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupaca, pa će ubuduće znatno više građana ostvariti popuste.

Kada se radi o potrošnji struje, ušteda je značajna. Tako će, na primer, tročlana porodica koja je u proseku plaća mesečni račun za struju 4.700 dinara, moći da ostvari popust od oko 1.565 dinara na taj račun. Naravno, samo u slučaju da dobije status energetski zaštićenog kupca, a tada će joj mesečni izdaci za električnu energiju iznositi oko 3.135 dinara.

Kakva je procedura?

Inače, svi zahtevi za prijavu za umanjenje računa nalaze se na internet stranicima Ministarstva energetike i opština. Proces prijave je vrlo jednostavan, a postoji i mogućnost uzimanja prijave na licu mesta. Opštine će štampati prijavu koje će odmah biti dostupne građanima.

Profimedia
 

Inače, država je za ovu pomoć građanima izdvojila četiri milijarde dinara.

Pravo ko može da se prijavi za energetski zaštićenog kupca definisano je Uredbom, a glavni kriterijum je materijalni položaj domaćinstva, kao i imovinsko stanje. Prema rečima nadležnih u Ministarstvu energetike, od efikasnosti lokalne samouprave zavisi i to kada će građani dobiti umanjene račune.

Inače, uvedena je i jedna novina u novoj uredbi. Naime, seoska domaćinstva bila su ograničena kvadraturom, a od sada to više nije slučaj. Kriterijumi će se primenjivati na njihove prihode, a ne na kvadraturu domaćinstva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike