Stižu nam azerbejdžanski struja i gas

21.12.2022

12:47

0

Već razgovaramo kako i sami možemo da budemo korisnici njihove energije, naveo je Aleksandar Vučić

Stižu nam azerbejdžanski struja i gas
Ilustracija; Gasovod - Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Azerbejdžan na polju energetike imaju dosta prostora za saradnju. On je najavio da će Azerbejdžan od sledeće godine izvoziti struju u Srbiju.

Vučić je u Bakuu, na zajedničkoj konferenciji za medije sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhanom Alijevim, rekao da su već u toku razgovori o tome kako da se u Srbiji naprave transmisioni sistemi i kako da se unaprede kako bi u Srbiji mogla da se preuzima struju koja će podvodno kablovima dolaziti do Rumunije i Mađarske.

- Već razgovaramo kako i sami možemo da budemo korisnici te energije - dodao je Vučić.

On je rekao da su već razgovarali i kako kroz interkonektore koji će biti izgrađeni sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, Srbija može da dođe i do azerbejdžanskog gasa.

- Sve je to važno za nas - istakao je Vučić.

I ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović je, nakon sastanaka koje je imala u Bakuu sa azerbejdžanskim ministrima Šabazovim i Džabarovim, zadovoljna razgovorima.

- Srbija može da računa da će iz Azerbejdžana dobijati trećinu svojih ukupnih godišnjih potreba za gasom, što u kombinaciji sa mogućom izgradnjom novih gasnih postrojenja znači dodatnu sigurnost i nezavisnost u proizvodnji električne energije - naglasila je ministarka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike