Vučić danas na puštanju gasnog interkonektora Bugarska - Grčka

01.10.2022

05:28

0

Predsednik ​će imati i bilateralni sastanak sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom

Vučić danas na puštanju gasnog interkonektora Bugarska - Grčka
Aleksandar vučić Tan2022-9-28_133533750_2 - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas u Bugarskoj ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska - Grčka. 

Ceremonija počinje u 11 časova po lokalnom vremenu u Bugarskoj, najavljeno je iz pres službe predsednika Srbije. Predsednik Vučić će imati i bilateralni sastanak sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom. 

Radovi na izgradnji novog gasovoda između Bugarske i Grčke završeni su polovinom jula, koji će do Bugarske dopremati gas iz Azerbejdžana, a u subotu treba da počnu prve komercijalne isporuke.

Gasovod dužine 182 kilometara, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, proteže se od severoistočnog grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj.

Gasovod, kako je ranije najavljeno, počinje da radi sa kapacitetom od tri milijarde kubika gasa godišnje i izgledima za povećanje na pet milijardi.

Rusija je krajem aprila obustavila isporuku gasa Bugarskoj, pošto nije htela da ga plaća u rubljama. 

Inače, Grčka planira da postane energetski hab u regionu uz korišćenje fosilnih goriva iz Kaspijskog mora i jugoistočnog Sredozemlja i obnovljivu energiju iz Egipta, a gradi i terminal za tečni prirodni gas (LNG) u severoistočnoj luci Aleksandropolis. 

Gasovod između Bugarske i Grčke prenosiće gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu. 

Memorandum o razumevanju za projekat gasnog interkonektora potpisan je 2009, a zajednička kompanija ICGB registrovana 2011. godine. 

Na početku realizacije projekta bilo je najavljeno da će gasovod biti pušten u rad krajem 2014. godine. 

Južni gasni koridor je jedan od najveći gasnih projekata, čiji je deo TAP, kojim bi gas sa nalazišta u Kaspijskom jezeru pred obalom Azerbajdžana preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije, trebalo preko Jadranskog mora da stiže do juga Italije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike