Slovenci se snašli: Umesto ruskog dobijaće alžirski gas

30.11.2022

10:25

0

Umesto od „Gasproma“, sa kojim imaju spor oko neisporučenih količina, slovenački „Geoplin“će uvoziti gas iz Evrope i Alžira

Slovenci se snašli: Umesto ruskog dobijaće alžirski gas
Bojkot ruskog gasa donosi velike probleme - Copyright Profimedia

Slovenačka kompanija "Geoplin" je diversifikovala izvore nabavke, tako što je zakupila dovoljne količine gasa od evropskih partnera, pa slovenački kupci do kraja godine neće zavisiti od ugovora o snabdevanju gasom sa ruskim "Gaspromom", čak i ako bi isporuke bile smanjene ili potpuno zaustavljene, saopšteno je posle sastanka Skupštine akcionara kompanije.

Najveći slovenački trgovac gasom je naveo da je sa evropskim partnerima već dogovoreno delimično snabdevanje gasom za narednu godinu, a drugi deo potrebnih količina obezbeđen je ugovorom sa kompanijom "Sonatrak" iz Alžira, prema kom će alžirski prirodni gas u Sloveniju početi da pristiže 1. januara. 2023. godine.

Akcionari "Geoplina", među kojima su najveći slovenačka naftna kompanija "Petrol" i država, optužili su "Gasprom" za nepoštovanje ugovora o isporuci gasa, jer je od 14. juna smanjio količinu tog energenta koji isporučuje Sloveniji.

Navodi se da je "Geoplin" pozvao "Gasprom" da prestane sa kršenjem ugovora i da nadoknadi celokupnu do sada prouzrokovanu štetu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike