Predsednik Srbije nakon sastanka sa Alijevom: Nova polja saradnje, podrška teritorijalnom integritetu ostaje

21.12.2022

11:02

0

Autor: 24sedam

Teme razgovora dvojice predsednika tokom tet-a-tet sastanka su saradnja u oblasti energetike i unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje

Predsednik Srbije nakon sastanka sa Alijevom: Nova polja saradnje, podrška teritorijalnom integritetu ostaje
Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Predsedničkoj palati u Bakuu sa predsednikom Azerbejdzana Ilhamom Alijevim.

Kako je najavljeno, teme razgovora dvojice predsednika tokom tet-a-tet sastanka su saradnja u oblasti energetike i unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje.

Tv Pink Printscreen
Vučić i Alijev na konferenciji

 

Javnosti se prvo obratio Alijev, koji je na početku odao priznanje Vučiću za napredak zemlje.

-Napredak i razvoj u Srbiji su na mene ostavili veliki utisak i vizionarska politika predsednika Vučića. Postoje i nove mogućnosti za našu buduću saradnju jer ove dve zemlje se oslanjaju na svoje resurse, vode nezavisne politike, a blisko su vezane zemlje. Zato je moj dragi prijatelj prihvatio poziv da dođe u Baku, što je pokazatelj dinamike naših odnosa. U Beogradu smo doneli neke odluke, sada smo proverili kako se to sprovodi, rekao je Alijev na početku.

On je istakao da je želja da se bilateralni odnosi brzo razvijaju i odluke sprovdene.

-Postoji istorija saradnje između Srbije i Azerbejdžana. Nekoliko dokumenata je usvojeno i uvek smo podržavali teritorijalni identitet i ta politika će ostati nepromenjena, te samo norme međunarodnog prava bi trebalo da se sprovode i rukovodea nšim odnosima. Dvostruki standardi širom sveta su problematični i zabrinjavajući. Norme međunarodnog prava bi trebalo da važe za sve. Strateški odnosi i lično prijateljstvo sa predsednikom Vučićem dali su rezultate, istakao je Alijev.

On je najavio da će Azerbejdžan od sledeće godine izvoziti struju u Srbiju.

Predsednik Srbije istakao je da su Srbija i Azerbejdžan ustanovili čvrsto prijateljstvo, te da nema načina da se dve zemlje okrenu jedna protiv druge. Vučić je istakao zahvalnost Alijevu na činjenici da podržava teritorijalni intergitet Srbije. 

Tv Pink Printscreen
Vučić na konferenciji sa Alijevom

 

-Veoma sam zadovoljan posetom Azerbejdžanu, mnogo od nje očekujem, otvorili smo nova polja saradnje i mogućnost da izlazimo zajedno na treća tržišta, zato smo se za samo mesec dana dva puta sastali, a imao sam plodnu diskusiju i sa ljudima iz odbrambenog sektora, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija i Azerbejdžan na polju energetike imaju dosta prostora za saradnju. Vučić je precizirao da su već u toku razgovori o tome kako da se u Srbiji naprave transmisioni sistemi i kako da se unaprede kako bi u Srbiji mogla da se preuzima struju koja će podvodno kablovima dolaziti do Rumunije i Mađarske.

-Već razgovaramo kako i sami možemo da budemo korisnici te energije, dodao je Vučić.

On je rekao da su već razgovarali i kako kroz interkonektore koji će biti izgrađeni sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, Srbija može da dođe i do azerbejdžanskog gasa.

-Sve je to važno za nas, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da svaki put kada dođe u Azerbejdžan vidi ogromne promene i napredak i čestitao Alijevu na tome i građanima Azebejdžana.

-I mi se tome radujemo kao iskreni prijatelji, dodao je Vučić i naglasio da je malo mesta u svetu gde može da se vidi takav ubrzani progres.

Vučić je rekao da neko može da kaže da je to zato što Azerbejdžan ima naftu i gas, ali da neke zemlje, poput Libije, imaju i veće količine nafte i gasa od Azerbejdžana, ali da imaju 10 puta lošiju poziciju.

-To govori o snazi rukovodstva i viziji Alijeva, i da odlično prepoznaje izazove sa kojima se suocava savremeni svet i kakvu razliku možete da napravite ako imate dobro i vizionarsko rukovodstvo,  naveo je Vučić.

Kaže da su Ujedinjeni Arapski Emirati  početkom sedamdesetih godina prošlog veka sanjali da budu poput Libije, koja ima pet puta više nafte, ali da je sada, ipak, velika razlika u razvoju između UAE i Libije na strani Emirata.

-Alijev je pokazao kakva je razlika između njega i mnogih koji imaju više sirovina nego što ih ima Azerbejdžan, ali kada neko domaćinški vodi zemlju vide se rezultati. Ovo sam rekao ne zato što su nam potrebne količine gasa i struje, jesu nam potrebne, ali ne kao Evorpi. Manje nam je potrebno nego Evropi možemo i bez toga da preživimo, ali osećam istinsko poštovanje prema  Alijevu i rezultatima Azerbejdžana. I on je meni rekao da je jedva prepoznao neke delove Beograda kada je došao, kazao je Vučić.

Prethodno je predsednik Srbije obišao Centar Hajdar Alijev sa ministrom za rad i socijalnu zaštitu stanovništva Azerbejdžana Sahilom Babajevim, a sastao se i sa ministrom odbrambene industrije Republike Azerbejdžan Madatom Gulijevim.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike