Četiri godine, 2,2 miliona evra i 132 uspešne male firme: Završen program EBRD-a

15.12.2022

13:43

0

Program "EU za Srbiju - EBRD saveti za mala preduzeća" uspešno je okončan i povećanje produktivnosti je osetilo svako drugo obuhvaćeno preduzeće

Četiri godine, 2,2 miliona evra i 132 uspešne male firme: Završen program EBRD-a
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), EU i Ministarstvo privrede svečano su danas obeležili završetak zajedničkog četvorogodišnjeg programa namenjenog malim i srednjim preduzećima u vrednosti od 2,2 miliona evra, zahvaljujući kojem su 132 preduzeća u Srbiji unapredila poslovanje i poboljšalo konkurentnost.

Završna konferencija okupila je više od 100 predstavnika malih i srednjih preduzeća, konsultantskih firmi i domaćih i međunarodnih institucija. Program "EU za Srbiju - EBRD saveti za mala preduzeća" sprovela je EBRD u saradnji sa Ministarstvom privrede, a finansirala ga je EU.

Od 132 preduzeća u Srbiji, koja su unapredila poslovanje i poboljšala konkurentnost, 71 odsto preduzeća povećalo je prihode, 53 odsto povećalo je broj zaposlenih i kreiralo 733 novih radnih mesta, a 42 odsto preduzeća zabeležilo je povećanje izvoza.

Povećanje produktivnosti ostvarilo je 53 odsto preduzeća. Od svih preduzeća koja su uz podršku programa uvela standarde, više od 50 odsto njih se već sertifikovalo.

Pored toga, 72 preduzeća i 48 konsultanata je prošlo obuku i treninge iz različitih poslovnih oblasti čime su unapredili svoja znanja i veštine.

Konsultanti podigli male srpske firme

Putem programa "EU za Srbiju - EBRD saveti za mala preduzeća" koji je realizovan od 2019. do 2022. godine, srpskim preduzećima bio je omogućen pristup širokom spektru konsultantskih usluga, uključujući digitalizaciju, energetsku efikasnost, implementaciju standarda, unapređenje marketinga, procesa i organizacije, finansijsku analizu, izradu biznis planova itd.

U saradnji sa konsultantima, preduzeća su radila na razvoju i sprovođenju projekata u skladu sa njihovim potrebama. Velika pogodnost programa bila je i finansiranje troškova projekata bespovratnim sredstvima koje je obezbedila Evropska unija, što je preduzećima projekte učinilo dosta pristupačnijim.

- U okviru Programa podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, do sada je 1.215 preduzeća dobilo savete za razvoj poslovanja, povećavajući prihode u preko 75 odsto slučajeva. Za nastavak podrške srpskim preduzećima, Evropska unija je za ovaj program obezbedila dodatnih 2,2 miliona evra, što sada ukupno iznosi 14 miliona evra. Kroz ovaj program kompanije u Srbiji su imale pristup stručnim savetima za transformaciju svog poslovanja putem inovacija, finansiranja, upravljanja i ekološke efikasnosti - ekao je šef kooperacija u Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini.

Obuka i za srpske konsultante

Da bi se obezbedilo kontinuirano pružanje savetodavnih usluga, projekat je takođe obezbedio mogućnost obuke za lokalne konsultante, dodao je on.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je pored obezbeđivanja finansijske podrške za MSP, na čemu Ministarstvo privrede intenzivno radi poslednjih godina, veoma važno obezbediti i kvalitetne savetodavne usluge kako bi MSP povećali svoju konkurentnost i produktivnost.

- "EU za Srbiju - EBRD savetodavna podrška MSP’’ projekat je tome doprineo obezbeđivanjem usluga renomiranih stranih stručnjaka, kao i domaćih konsultanata - navela je ona.

U okviru programa nastavljena je i saradnja sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS). EBRD je organizovala set radionica tokom kojih su zaposlenima u RAS-u preneta iskustva i metodologija s ciljem da se ojačaju kapaciteti agencije za sprovođenje sličnih programa podrške za mala i srednja preduzeća.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike