EBRD odobrio 15 miliona evra kredita za podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji

18.10.2022

11:28

0

Autor: 24sedam

Cilj pomoći MSP jeste da unaprede i podstaknu razvoj svog poslovanja nakon pandemije kovida 19

EBRD odobrio 15 miliona evra kredita za podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit od 15 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Kreditna linija je odobrena Erste banci u cilju pomoći MSP da unaprede i podstaknu razvoj svog poslovanja nakon pandemije kovida 19, navedeno je u saopštenju. Nova sredstva namenjena su finansiranju investicija MSP u održive i zelene tehnologije.

Ove investicije imaju za cilj da se lokalna MSP bolje usklade sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima, čime se podstiče njihova konkurentnost kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima. Mala i srednja preduzeća imaće, takođe, pristup grantovima u visini do 15 procenata iznosa kredita.

Program će, takođe, pomoći širenju zelene ekonomije promovisanjem ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti. Oko 70 procenata sredstava programa biće izdvojeno za ulaganja u tehnologije koje štede energiju i zelene tehnologije, dok će ostatak podržati ulaganja u automatizaciju, povećanje produktivnosti, kvalitet i bezbednost proizvoda. EBRD je do sada uložila više od 7,5 milijardi evra u Srbiji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike