Izbačen ruski gas: EU dogovorila isključenje „neprijateljskog“ gasa iz zajedničke kupovine

25.11.2022

08:12

0

Ministri energetike Evropske Unije dogovorili su se da isključe ruski gas iz zajedničke kupovine tokom neformalnog sastanka, saopštila je Evropska komisija

Izbačen ruski gas: EU dogovorila isključenje „neprijateljskog“ gasa iz zajedničke kupovine
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska Unija neće kupovati gas u zajedničkim nabavkama ako on dolazi iz Rusije, odlučeno je na neformalnom sastanku dvadesetsedmočlanog bloka zemalja Evrope.

- Nova pravila će omogućiti državama članicama i energetskim kompanijama da zajednički kupuju gas na globalnim tržištima - navodi se u dokumentu, prenosi TAS S.

Međutim, sam termin „ruski gas“ nije jasno definisan i još je nepoznato da li će se sav gas proizveden u Rusiji a kupljen uz pomoć posrednika ili lanca posrednika smatrati takvim.

- Zemlje članice su se složile da gasne kompanije i kompanije koje koriste gas u zemljama EU i Energetske zajednice dostave svoje potrebe za uvozom gasa. EU će angažovati pružaoca usluga da izračuna agregatnu tražnju i traži ponude na globalnim tržištima kako bi zadovoljila ukupnu potražnju - navodi se u saopštenju.

Ovaj dogovor bi tek trebalo da bude zvanično usvojen tokom zakazanog sastanka Energetskog saveta EU, planiranog u decembru.

Screenshot: ICE berza
 

 

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, čija zemlja predsedava Savetom EU do januara, rekao je posle neformalnog sastanka da su svi razgovori o tom pitanju završeni i da će ono biti odobreno bez ikakvih prethodnih konsultacija.

Evropska unija će tako obavezati gasne kompanije da određenu količinu gasa kupuju ne direktno na tržištu, već uz posredovanje Evropske komisije.

Na ovu „blok-kupovinu“ EU je prinuđena jer zemlje pojedinačno gube trku na globalnom tržištu za LNG sa azijskim kupcima, pre svega sa Kinom i Indijom.

Evropsko tržište gasa još nije reagovalo na ovakvu najavu i u jučerašnjoj trgovini je megavatčas prirodnog gasa na TTF čvorištu za isporuku u decembru koštao manje od 124 evra, dok je na spot tržištu on bio manje od 118 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike