Tmurne prognoze za 2023: Globalni ekonomski rast svega dva odsto

30.11.2022

10:07

0

Američka „Sitigrupa“ pridružila se velikim finansijskim i analitičkim kućama u pesimističnim prognozama privrednog rasta u sledećoj godini

Tmurne prognoze za 2023: Globalni ekonomski rast svega dva odsto
Ilustracija - Copyright Profimedia

Finansijski div „Sitigrupa“ je procenio danas da će globalni rast usporiti na ispod dva odsto sledeće godine, pridruživši se tako projekcijama drugih velikih igrača na tržištu kao što su „Goldman Saks“, „Barkliz“ i „J.P. Morgan“.

Stratezi „Sitigrupe“ su kao razloge ovako tmurne prognoze naveli kontinuirane izazove koje stvara kovid pandemija i rat između Rusije i Ukrajine, koji su vinuli inflaciju na višedecenijske rekordne nivoe i podstakli agresivno pooštravanje monetarne politike, prenosi Rojters.

- Smatramo da će globalni rezultat verovatno biti pod pritiskom „talasa“ nacionalnih recesija tokom godine koja je pred nama - navode stratezi „Sitija“, predvođeni Nejtanom Šitsom.

Ovaj investicioni div sa Volstrita takođe očekuje da će se rast američke ekonomije u 2023. više nego prepoloviti i da će iznositi 0,7 procenata u odnosu na raniju projekciju rasta od 1,9 posto.

„Siti“ predviđa da će inflacija u SAD na godišnjem nivou biti 4,8 odsto sledeće godine, a da će referentna stopa Federalnih rezervi iznositi između 5,25 i 5,5 odsto.

Što se drugih regiona tiče, ova banka ocenjuje da će Velika Britanija i evrozona pasti u recesiju do kraja ove godine, jer se obe ekonomije suočavaju sa velikim energetskim izazovima na strani ponude i potražnje i pooštravanjem monetarne i fiskalne politike.

Prema ovoj prognozi, bruto domaći proizvod Velike Britanije i evrozone će pasti u 2023. godini za 1,5 posto, odnosno 0,4 procenta, respektivno.

Kad je reč o Kini, stratezi ove banke očekuju da će Vlada ublažiti politiku nultog kovida, što će, po njihovom mišljenju, pokrenuti rast BDP-a na 5,6 posto iduće godine.

Istovremeno, za ekonomije u usponu predviđa se rast od 3,7 odsto, pri čemu će rast Indije iznositi 5,7 procenata, što je manje od prognoze iznete ranije ove godine o rastu od 6,7 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike