Radnici štrajkom do većih plata, političarima one rastu automatski

29.11.2022

08:27

0

Rekordni rast inflacije i plate koje to ne prate razlog su što u više grana radnici odbijaju da rad nastave rad, dok političarima se zarade povećavaju automatski

Radnici štrajkom do većih plata, političarima one rastu automatski
Železnica pod pritiskom - Copyright Tanjug/Anđelko Utješanović

Austrija je ovih dana postala zemlja štrajkova, pošto je sve više privrednih grana u kojima zaposleni obustavljaju rad zbog nezadovoljstva tokom pregovora o novom kolektivnom sporazumu, odnosno povećanju plata, jer je zemlja suočena sa rekordnom inflacijom. Istovremeno, političarima plate ratu po automatizmu.

U austriji su juče železničari štrajkovali tražeći veće povećanje plate od onog koji nude poslodavci. Štrajk najavljuju zaposleni u trgovini, pa bi ovog vikenda mnoge radnje, a tako i veliki lanci, mogli ostati zatvoreni i to u periodu kada Austrijanci, tradicionalno počinju pripreme za kupovinu božićnih poklona.

I zaposleni u telekomunikacionom operateru „A1“ najavljuju štrajk upozorenja.

Glavni pregovarač poslodavaca u železničkom sektoru, Tomas Šajber, je i pored ponude povećanja plata od 8,44 odsto, što je u odnosu na mnoge druge privredne grane dobra ponuda, pozvao na štrajk upozorenja zbog kojeg su stali svi vozovi.

Na drugoj strani šef sindikata „vida“ Roman Hebenštrajt rekao je radiju „Oe1“ da železničari traže 400 evra mesečno više, a poslodavci nude svega 208 evra.

Do sada su zaposleni u metalskoj industriji izborili povećanje plate od 7,44 odsto, u javnoj službi za 7,32 procenata, u socijalnim ustanovama za osam odsto, i u keramičkoj industriji 7,34 procenata.

U trgovini poslodavci nude povećanje od pet odsto uz tri procenata plate kao jednokratnu isplatu.

Zaposlenima u pivarama poslodavci nude povećanje od 6,5 odsto, a i IZ sektoru 5,65 odsto.

U sektoru higijene poslodavci nude povećanje od 7,3 odsto.

Poslodavci kritikuju da se Austrija sve više udaljava od socijalnog partnerstva koje je do sada vladalo, a na kojem su se zasnivali odnosi poslodavaca i sindikata.

Političari automatski "prate" inflaciju

I dok radnici pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, političarima one „skaču“ automatski.

Revizorska ustanova prosledila je Vladi „faktor prilagođavanja“ plata, to jest onaj postotak po kojem će plate državnih funkcionera porasti od 1.januara.

Kao osnova se uzima inflacija koja je bila od jula 2021.do juna ove godine, a to je 5,3 odsto. Time će značajno skočiti primanja, na primer, predsednika Austrije za 1.344 evra mesečno, na 26.701 evro bruto mesečno.

Kancelaru će plata biti povećana za 1.200 evra, na 23.840 evra. Poslanicima plata će biti veća za 497 evra, na 9.832 evra.

Povećanje plate stupa na snagu automatski, ukoliko parlament ne donese odluku o neprilagođavanju plata političara stopi inflacije.

Dok vladajuće stranke Narodna partija (OVP) i Zeleni ćute, Socijaldemokratska partija (SPO) i Slobodarska stranka (FPO) zahtevaju odluku o neprimenjivanju automatizma prilagođavanja plata inflaciji.

Lider FPO Herbert Kikl zatražio je, čak, da se smanje plate članovima Vlade, ali i „lažnoj opoziciji“, zbog lošeg vođenja politike od lokdauna do sankcija protiv Rusije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike