Mora li kafa da nam poskupi: Cena je sad „u oku posmatrača“

27.11.2022

06:08

0

Najava da bi i kafa mogla da nas ove nedelje iznenadi novom cenom u rafovima prodavnica praćena je ocenom „neopravdano“. Ima li eventualno poskupljenje tržišnih osnova?

Mora li kafa da nam poskupi: Cena je sad „u oku posmatrača“
Čeka li nas skuplja "šoljica"? - Copyright Pixabay

Treba li ili mora li (i) kafa da poskupi, tema je koja se postavlja danas nakon najave od petka da bi kafa u srpskim prodavnicama mogla da poskupi ove nedelje. Najava je u medijima praćena ocenom „neopravdano poskupljenje“, pa smo u 24sedam proverili imali li tržišnih osnova za poskupljenje omiljenog napitak miliona građana Srbije.

Ako se kod uživanja u umetnost kaže „lepota je u oku posmatrača“, tako se i za trgovinu može reći da cena (vrednost) robe zavisi od toga ko i kako posmatra. Dodali bi i kada, jer pored uobičajenog da je prodavcu po pravilu sve previše jeftino a kupcu sve previše skupo, danas je u vreme krize i uznapredovale inflacije veoma izraženo i pitanje u kom vremenskom rasponu se „meri“ cena.

Ako se gleda trenutna cena na berzi, kafa u Srbiji ne bi trebalo da poskupi. Naprotiv, trebalo bi da pojeftini jer na svetskim berzama cena kafe pada od avgusta.

Trenutno je na londonskoj ICE berzi tona jeftinijeg tipa kafe koja ide u „srpske“ mešavine, robuste 1.857 dolara za isporuku u decembru a one skuplje arabike 3.598 dolara.

Screenshot: ICE berza
Cena kafe na berzi pada u poslednjih godinu dana

 

Pre godinu dana robusta je koštala 14,8 odsto više, a arabika gotovo 30 odsto. U svojim pikovima, robusta je u poslednjih godinu dana išla i do 2327 dolara (24.avgusta) a arabika 5.492 dolara (9. februara).

U Srbiji kafa skuplja 20 odsto

Za to vreme kafa je u Srbiji pratila cenu na berzi. Kada je fjučersa skočila sredinom decembra prošle godine, poskupela je i kafa u Srbiji. Od tada do danas stoji veća cena za nešto manje od 20 odsto. Prema podacima Cenoteka.rs, pakovanje od 100 grama najprodavanijih kafa „grand gold“ sa prosečnih 138 dinara skočilo je na 165 a „doncafe moment“ sa 149 na 178 dinara.

Ako se pogleda da je za poslednjih godinu dana kafa poskupela mnogo više od stope  inflacije, koja je u oktobru bila 15 odsto, vidi se da je kafa imala svoj udeo u rastu opšteg nivoa cena.

Kada poskupljuju svoje proizvode ili usluge, kompanije se pozivaju osim na rast cene osnovne sirovine i na rast „ostalih inputa“. Jedan od najvećih kada je kafa u pitanju je cena transporta.

Kao veoma kabasta roba koja se prevozi sa udaljenih destinacija, poput Brazila, Kolumbije, Etiopije, Hondurasa…krajnja cena kafe je podložna uticaju i cene brodskog transporta. Ali, i tu je cena sad daleko niža od one koja je bila pre godinu dana.

Transport brodovima pojeftinjuje

Cene su se na određenim prekookeanskim rutama približile onima pre kovida, rekao je nedavno Nebojša Đekić, direktor prodaje u kompaniji „Kargo-partner“.

Cene padaju, pogotovo u trećem kvartalu ove godine. Prema podacima „Ti Insight Q4 2022 Ocean Freight Rate Tracker“ prevozničke naknade su pale 90 odsto ove godine i trebalo bi dase na tom nivou stabilizuju na kraći rok.

Zbog sveske recesije i tinjajućeg kovida u Kini robe za prevoz manje, pa brodari moraju da se odreknu velikih profita. A i svetska flota, koja je bila veoma problematična u vreme kovida, sada se naglo obnavlja pa je ponuda veća.

AP Photo/Khalil Hamra, File
Brodova više a robe manje: Prekookeanski prevoz kabastih tereta

 

Broj brodova se u 2021. povećao stopom od 100 odsto u odnosu na 2019. a više od 200 novih brodova će biti predato operatorima svake od sledeće dve godine. Tako da će se kapacitet povećati za 2,34 milion kontejnera do 20 stopa u 2023, i 2,83 miliona u 2024.

Činjenica jeste da su poskupeli neki drugi troškovi, poput prevoza kamionima zbog skupog goriva kao i kartona, folije, radne snage… ali je pitanje da li to opravdava novo poskupljenje.

Veći prihod ali manji profiti

Ono što bi moglo da ga opravda je, a tu se vraćamo na početak i „oko posmatrača“, je vremenski rok na koji se meri koliko bi trebalo da bude cena. Prva stvar je prognoza koliko će kafe biti na tržištu 2023. godine, a druga kako će to uticati na profite kompanija koje se njome bave.

Padajuća cena kafe je u petak promenila smer i fjučersi za mart mese sledeće godine su skočili za 1,41 odsto kod arabike i 0,81 odsto kod robuste.

Razlog su vesti o smanjenoj proizvodnji. Servis za poljoprivredu u svetu američkog Ministarstva poljoprivrede (FAS USDA) je dao u četvrtak procenu da će Brazil, ubedljivo najveći svetski proizvođač arabike (tri puta veći od sledeće zemlje, Kolumbije) u sezoni 2022/23 imati 2,6 odsto manju produkciju. Suša se nastavlja i u proviniciji Minas Gerais, odakle dolazi 30 odsto brazilske kafe, padavine su tek na 72 odsto istorijskog proseka.

Screenshot: Statista
Cena arabike i robuste i prognoza do 2025.

 

U Kolumbiji će pad biti 3,1 odsto a manjak se primećuje i kod proizvođača robuste, kojoj su svetske zalihe na čevorogodišnjem minimumu.

Zbog toga su kompanije koje  se bave prodajom kafe zabrinute i za poslovanje i za svoje profite. Pogotovo što im i pored skuplje kafe ne ide baš sjajno.

Potvrdu toga imamo i kod kuće, odnosno u regionu. „Atlantik grupa“ („barkafe“, „grand kafa“, „bonito“) koja suvereno drži lidersku poziciju na tržištima kafe u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BIH i Makedoniji, za prvih devet meseci ove godine ostvarila je ukupan prihod od prodaje za 10,8 odsto više (628 miliona evra) u odnosu na isti period lani ali je dobit smanjena za 20,3 odsto a neto dobit čak za 32 odsto. A njima kafa donosi više od 20 odsto prometa grupe.

Značajna poskupljenja sirovina, pakerskog materijala, energenata i usluga, očekivano su uticala na profitabilnost, rekli su iz kompanije. A probleme očekuju i u 2023. kroz uska grla u lancima isporuke sirovina, rast kamatnih stopa, rekordna inflacija te globalna neizvesnost… pa ne očekuju oporavak profitnih marži pre 2024. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike