Cene ne miruju ni u Evropi: U evrozoni novi crni rekord inflacije

18.11.2022

08:22

0

Autor: 24sedam

Inflacija u evrozoni je u oktobru ponovo oborila rekord i za poslednjih 12 meseci nivo cena je bio veći od 10 odsto

Cene ne miruju ni u Evropi: U evrozoni novi crni rekord inflacije
Cene u Nemačkoj skočile više od proseka evrozone - Copyright 24sedam/Profimedia

Potrošačke cene u godinu dana u evrozoni su porasle 10,6 odsto, objavio je u četvrtak Evrostat.

Ovako velika inflacije je apsolutno rekordna, jer od uvođenja evropske valute 1999. godine cene nisu bile na tom nivou.

Rast cena i dalje najviše pokreću cene energenata, koji su od oktobra 2021. poskupeli 41,5 odsto. Snažno su porasle i cene hrane, s 11,8 odsto u septembru na 13,1 posto u oktobru, a ne zaostaju mnogo ni industrijski proizvodi.

I ovako velika inflacija nije ni približno najveća po zemljama evrozone. U baltičkim državama Estoniji, Letoniji i Litvaniji, cene su skočile i za 20 odsto.

Najmanja je u Francuskoj, Španiji i Malti, gde je bila ispod osam odsto. Posebno, međutim zabrinjava što je u Nemačkoj, kao motoru proizvodnje Evrope, inflacija iznad proseka - 11,6 odsto.

Bazna inflacija, bez cena energije i hrane, skočila je sa 4,8 na pet odsto. Ekonomisti ovu stopu inflacije vide kao ključni pokazatelj dugoročnijih kretanja cena.

Cilj Evropske središnje banke (ECB) da opštu inflaciju drži pod kontrolom na dva posto odavno je stavljen u stranu. Nakon višemesečnog oklevanja u odnosu na američki FED, Evropska centralna banka je značajno podigla referentnu kamatnu stopu. Više kamate hlade proizvodnju, plate a time investicije i potražnju, čime se obara i inflacija ali rizikuje i recesija.

Zbog toga ostaje otvoreno pitanje da li će ECB nastaviti da diže kamatnu stopu, jer finansijska tržišta smatraju da je pred nama recesija a da evropske privrede ne bi trebalo da stežu kaiš jer imaju dovoljno problema zbog rata u Ukrajini .

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike